Ugnsgrillad flintastek med tortillabröd

Flintastek säljs oftast färdigkryddad, och det fungerar självklart utmärkt att använda en sådan. Om du hittar färsk flintastek utan kryddning får du förslag på en god kryddblandning i det här receptet. Servera med tortillabröd och klassiska texmex-tillbehör. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska laga flintastek i ugnen.

Ingredienser

4 portioner

800 g flintastek
1 msk rapsolja

Kryddblandning:
1 tsk malen kummin
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad salvia
1 tsk malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar

Till servering:
tortillabröd
guacamole
pico de gallo-salsa
gräddfil
salladsblad

Gör så här

Värm ugnen till 275° och grill. Skåra kanten på köttet så kupar sig inte köttskivan när den tillagas. Blanda samman kryddorna. Torka av köttets yta från köttsaft och pensla med olja. Gnid in köttet med kryddorna.

Förbered de tillbehör du tänkt servera till köttet.

Lägg köttet på grillgaller med en långpanna under, som samlar upp det som eventuellt droppar.

Grilla flintasteken sammanlagt ca 15 minuter per sida och vänd flera gånger, så att det inte bränns. Grilltiden beror på hur tjock flintasteken är. Det ska ha en innertemperatur på 70°.

Skär ett litet snitt intill benet på köttbiten för att kontrollera att köttsaften som rinner ut är klar och genomskinlig. Har köttsaften rosa inslag kan du grilla ytterligare en stund.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen