Grillad flintastek

Att grilla flintastek är verkligen en konst, men följer du vårt recept till punkt och pricka blir du inte besviken. De flesta flintastekar du köper är färdigkryddade, men om du vill krydda själv får du recept på en god kryddblandning här. 

Ingredienser

4 portioner

1 ½ kg flintastek
3 msk rapsolja

Kryddblandning:
1 tsk malen kummin
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad salvia
1 tsk malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar

Till servering:
potatissallad

Gör så här

Skåra fettkanten så kupar sig inte köttskivan när den grillas. Låt köttet anta rumstempereratur innan det grillas.

Kryddblandning: Blanda samman kummin, paprikapulver, timjan, salvia, peppar och salt.

Torka av ytan från köttsaft och pensla med olja. Strö kryddorna på båda sidor av flintasteken.

Värm upp gallret först, så får du vackra grillränder på ditt kött. Placera sedan grillgallret så långt från glöden som möjligt. Pensla inte grillolja eller olja på köttet när det ligger på grillen. Droppar oljan ner i glöden bildas eldsflammor och bränna köttet.

När du fått en fin, grå glödbädd, lägg köttet på gallret. Vänd köttet när det börjar ”svettas” på ovansidan. Vänd och fortsätt grillningen. Grilla flintasteken sammanlagt 10 – 15 minuter per sida och vänd flera gånger, så att det inte bränns.

Känn på köttet med grilltången om det är klart. Är köttet mjukt är det rått i mitten, blir det lite mer motstånd är det rosa i mitten och om köttet känns hårt är det genomgrillat. Innertemperaturen ska vara 70° på det tjockaste stället.

Som en extra slutkontroll kan du skära ett litet snitt intill benet på köttbiten för att kontrollera att köttsaften som rinner ut är klar och genomskinlig. Har köttsaften rosa inslag kan du grilla ytterligare en stund.

Servering:
Skär bort ben och svår från köttet. Skär upp steken i sneda skivor och servera med potatissallad. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top