Bogblad av gris
När du ser en härlig fläskstek i matbutiken kommer den ofta från grisens bog. Bogen är placerad längst fram på djurets bröstkorg och är alltså delar av bröstkorgen och skuldran.
Tillagning
Bogbladssteken är, liksom picknickbog och fläskbogen, ett smakrikt kött och kan tillagas på två grundläggande sätt, kokt och helstekt, på samma vis som bog. Från delen vid grisens framben kan en bogbladsstek skäras ut. Benet i bogbladssteken är platt eller T-format, och om man sågar ut skivor får man en sorts kotlett med ben i mitten. Den passar för att grilla.
I butiken
Bogbladsstek syns inte så ofta i köttdiskarna men kan beställas hos kötthandlare eller i köttdisken hos välsorterade livsmedelsbutiker. Köttbiten har mycket ben, cirka 50 procent, så den behöver ha en vikt på minst 1 kg för att räcka till 4 personer.
Alla styckningsdetaljer av gris
Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat