I butik hittar du ibland den här styckningsdetaljen under namnet ytterfilé av gris. Här får du tips på hur du kan förvandla den till en riktig lyxmåltid.
Stekt putsad kotlettrad av gris med svamp, tomat och bondbönor
Ingredienser
4 portioner
500 g putsad kotlettrad av gris, (ytterfilé av gris)
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
Sås:
6 schalottenlökar, hackade
1 msk smör
6 dl kalvbuljong
4 dl torrt vitt vin
2 msk smör, rumstempererat
2 msk vetemjöl
några kvistar färsk timjan
1 msk tomatpuré
salt och vitpeppar
2 msk balsamvinäger
Tillbehör:
12 små steklökar
socker
salt och malen vitpeppar
50 g smör
100 g färsk svamp
300 g bondbönor, spritade
salt och malen vitpeppar
Till servering:
kokt färskpotatis
torkade tomater
Du behöver också:
finmaskig sil
Gör så här
Värm ugnen till 125°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i smör och lägg över det i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen och tillaga till innertemperatur 70°, ca 30 minuter. Låt sedan köttet vila i smörpapper 15 minuter.
Sås:
Fräs löken i smör. Tillsätt buljong och vin och koka ihop tills ¼ återstår. Blanda samman smör och mjöl till en pasta och red såsen till önskad konsistens. Tillsätt timjan och tomatpuré och smaka av. Justera kryddningen med salt, peppar och vinäger. Låt såsen dra tio minuter. Sila den sedan genom en finmaskig sil.
Tillbehör:
Koka löken fem minuter med vatten, socker, salt, vitpeppar och hälften av smöret. Fräs svamp och bönor i resterande smör och krydda med salt och peppar.
Servering:
Skär köttet i 2 centimeter tjocka skivor. Servera med nykokt färskpotatis, sås, torkade tomater, svamp, lök och bönor.
Tips:
Köttet kan bytas ut mot benfri kotlettrad av kalv eller lamm. Då ska det stekas till 56° för kalv och 58° för lamm.