Rostas stekt i skivor med potatisgalette och svamp

Rostas är smakrikt kött som är mört och fint och passar utmärkt att steka i skivor. Köttet kan till utseendet påminna om filé, men har grövre muskelfibrer och måste skivas tvärs över dem för att bli mört. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill steka rostas i skivor. Du får också förslag på tillbehör att servera till. 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor rostas, á 125 g 
salt och malen svartpeppar

smör till stekning

Sås:
1 schalottenlök, finhackad
50 g shitake, finhackad
75 g smör (varav 25 g till stekning och 50 g till servering)
2 dl vitt vin
2 dl rött portvin
4 dl köttbuljong

salt och malen svartpeppar

Potatisgalette:
4 bakpotatisar, skalade och i tunna skivor
smör till stekning
2 dl köttbuljong
100 g shitake, tunnskivad

Gör så här

Sås:
Fräs schalottenlök och svamp i smör. Tillsätt vinerna och låt koka ihop till hälften. Slå på buljong och låt koka ihop till hälften. Krydda med salt och peppar. Håll varm till servering.

Potatisgalette:
Fräs potatisen i smör. Tillsätt buljong och koka potatisen tills den mjuknat, men fortfarande har kvar sin spänst. Varva potatis och svamp i 4 låga portionsformar. Ställ åt sidan.

Låt köttet anta rumstemperatur. Krydda det med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i köttet när smöret tystnat. Stek skivorna ca 3 minuter per sida beroende på tjocklek och hur rosa du vill ha köttet.

Servering:
Vispa ner resterande smör i såsen. Vänd upp galetterna på tallrikar och skeda över såsen. Placera en köttskiva bredvid och servera genast.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top