Vad har vi att vänta oss av 2021?

Vad har vi att vänta oss av 2021

Vad har vi att vänta oss av 2021?

Det blev ett märkligt år. Fullt av tragedi och maktlöshet världen över. Men också ett år att ta ställning och hitta vägar framåt. Att ägna sig åt familjen, att få tid till att umgås och laga mat. Det var också ett år med mer tid till att läsa på, bottna i fakta och förstå mer. Att ta ställning för den svenska maten, det svenska köttet. Efterfrågan på svenskt kött ökade under året, och så gjorde även priset. Men inte bara det. Även förtroendet för svensk produktion och för Sveriges bönder ökade, vilket är ett kvitto på att allt fler förstår värdet av en inhemsk matproduktion. Men, vad har vi att vänta oss av 2021?

Förtroende och preferens är en färskvara

Förtroende och preferens för svenskt kött är en färskvara. Någonting man behöver förtjäna om och om igen. Med det nya året vet vi att världen kommer att förändras – även i vårt land uppe i norr där vi kommer att få ett nytt läge att hantera. Fler konsumenter har fått en försämrad ekonomi, samtidigt som botten gått ur den redan tidigare så utsatta, privata foodservice-sektorn. Målet är med andra ord öppet för en ökad import av billigare kött från Europa, där man står med stora överskott av kött. Addera sedan att dagligvaruhandeln har ett pressat läge för att finansiera e-handeln och behöver satsa ännu mer på minskat sortiment med lägre pris.

Så blir 2021 bara dåligt, eller? Nej, det blir det inte. Men det kommer att bli tuffare. Och vi som bransch har ett ansvar att förstå de utmaningar som kommer och vad vi behöver göra för att fortsatt kunna vara det mest attraktiva och självklara valet för konsumenterna.

”Hållbarhet är långt mycket svårare än att bara peta in vegetarisk mat på menyn.”

Vi lyckades trots allt under 2020 att öka insikten hos konsumenterna kring det svenska köttets mervärden. Även från akademin ser vi skillnader och fler forskare menar att hållbarhet är långt mycket svårare än att bara peta in vegetarisk mat på menyn. Det samma gäller hälsofrågorna. Vad är meningen med tillskott när det krävs resurskrävande processer för att kompensera för att vi aktivt valt att plocka bort köttet?

Upp till bevis om vi är en framtidsbransch eller inte

Vi måste ändå ha med oss att det ligger högt upp på mångas agendor att få konsumenterna att ifrågasätta de svenska mervärdena i en ambition att öppna upp för andra kategorier som importkött eller vegetabiliska köttsubstitut. Det är därför upp till oss som bransch att inte ge dem skäl i fortsättningen heller. Vi kommer att bli granskade och ifrågasatta gång på gång. Är det skillnad på kött och kött? Är det svenska köttet mer hållbart? Är det etiskt försvarbart att hålla djur inomhus? Eller utomhus? Och så den största frågan av alla; är det OK att vi människor dödar djur för att förse oss med mat?

Allt detta kommer vi att få möta. Inte bara för att människor har etiska ifrågasättanden utan också för att marknadskrafterna där ute krigar om att positionera sig och vill ha en framtid på marknaden. Det kommer bli en hård kamp. Avgörande för om vi lyckas eller inte handlar om huruvida vi klarar att behålla konsumenternas förtroende. Nu är det är upp till bevis om vi är en framtidsbransch som förtjänar förtroendet eller inte. Och visst är vi det!

Isabel Moretti,
VD

Rulla till toppen