Svenskt kött ger snabbmat med mervärden

Snabbmaten får ofta stå i skamvrån när det gäller kopplingar mellan mat och hälsa. Den ”vanliga” snabbmaten innehåller ofta mycket fett och snabba kolhydrater, den är dessutom snabb vad gäller tiden det tar att äta den – ofta ger den inte särskilt mycket tuggmotstånd.

Mat som man både får tag i och får i sig snabbt tenderar att leda till viktökning. Den lättätna maten påverkar både ätbeteendet, mättnadskänslan och kroppsfettet; vi hinner inte känna att vi är mätta i tid, vi glömmer ofta att vi har ätit och blir snabbt hungriga igen (och då går det enkelt och snabbt att få tag i mer), och hormoner och andra signalsubstanser gör att kroppen blir inställd på att lagra så mycket energi som möjligt, alltså bygga upp fettväv.

Grab-’n-go – här för att stanna

Det verkar svårt att ändra på folks beteende, och trenderna i utbudet svarar till den stressade nutidsmänniskans behov. Många prioriterar bort de välbehövliga pauserna som en måltid innebär. Vi vill kunna få tag i mat snabbt och helst ska den gå att äta med en hand så att man kan få i sig lunchen i farten mellan två möten.

Snabbmaten ska helst dessutom bidra till hälsan och ge positiva smakupplevelser – den medvetna ställer nästan samma kvalitetskrav på snabbmaten som när man äter sin lunch på restaurang. Alltså måste vi jobba för förändringar i utbudet, med fokus på hälsa, smak och ursprung.

Hälsosamt snabbmatsutbud

När man har bråttom är det en bra service om någon annan ser till att det är enkelt att välja en någorlunda hälsosam snabblunch. Grönsaker och frukt ska kunna vara ett enkelt och självklart val istället för pommes, vitt bröd och mos. Det ska vara minst lika enkelt att välja mjölk eller vatten som dryck istället för läsk.

Det är glädjande att allt fler snabbmatskedjor och butiker säljer färdigbredda mackor med grovt bröd, pålägg och fyllningar med bra innehåll, quinoa, bönor, matkorn och fullkornspasta istället för vanlig vit pasta i sallader, och surkål istället för majonnäsröror. Och inte minst: svenskt kött i hamburgare och korv – som ofta dessutom har hög kötthalt.

Mat får inte bli för billig. Jag blir till exempel väldigt tveksam när man säljer korv med bröd för 5 kronor. Tänk istället på vad du får för pengarna. Vill du ha kvalitet får du kanske vara beredd att betala lite mer.

Och inte minst: svenskt kött i hamburgare och korv – som ofta dessutom har hög kötthalt.

Jag blir glad när man inkluderar hela kedjan och väljer att lyfta fram svenskt kött som en kvalitets- och hygienfaktor, till exempel som på Max hamburgerkedja och som på bilden, i 7-Elevens senaste korvkampanj. Det bidrar förhoppningsvis till att frågan om var maten kommer ifrån kommer högre upp på agendan, både i privata och i offentliga matsammanhang, och att vi gör allt fler medvetna val även i matbutiken och på restaurangen.

Rulla till toppen