Sätt köttet i ett större sammanhang!

Köpa griskött

För mycket och för lite skämmer allt. Det är ett uttryck som
allt oftare dyker upp i min tankevärld. Inte minst idag när Livsmedelsverket
gått ut med ett kostråd för kött
.

Rådet baseras bland annat på vetenskaplig sammanställning av ett stort antal
studier, genomförd 2007 av World Cancer Research Fund (WCRF).

Jag tycker att det är bra att Livsmedelsverket nu
kompletterar sina tidigare kostråd med råd om kött och charkuterier.
Rådet är att vi inte ska äta mer än 500 gram tillagat kött och charkuterier i
veckan. Man följer de kostråd som andra nordiska länder också ger.

Detta betyder
ungefär tre till fyra portioner kött i veckan och ett antal skinksmörgåsar. En
skiva skinka motsvarar cirka 10 gram.  Lägg till en skiva bröd, en svensk
tomat, några skivor gurka och ett par morötter så är det ett perfekt mellanmål.

I sitt pressmeddelande väljer Livsmedelsverket att fokusera
på kostråden för just kött. Jag vill lyfta vikten av att också föra in
livsstilsfaktorer och sätta köttet och maten i ett större sammanhang. Mot
bakgrund av den kunskap som finns idag om samband mellan mat och cancer har
WCRF sammanställt en lista med 10 råd för alla som vill anpassa sin livsstil,
som jag tycker är en bra vägvisare. De tre viktigaste råden är:

      • Försök hÃ¥lla vikten – undvik att bli överviktig
      • Motionera och rör pÃ¥ dig – gärna en halvtimme varje dag
      • HÃ¥ll igen pÃ¥ socker och fett

På Svenskt kött vill vi inspirera till matglädje med svenskt
kött och andra fina svenska råvaror. Och vi jobbar alltid efter mottot att äta
varierat. Kött är godast i lagom mängd och med goda tillbehör som rotfrukter
och grönsaker i säsong. När du köper kött eller charkuterier så titta efter
märket Svenskt kött. Välj kött med omsorg som Livsmedelsverket så riktigt
påpekar.

Rulla till toppen