Så hittar du den möraste köttbiten i disken

Det är inte lätt att behöva lita på andra, än mindre på sig själv när kunskapen inte räcker till. Butikernas hjälp sträcker sig till extrapriser som vägvisare i disken.

Detta fick jag surt stifta bekantskap med när jag till nyår fick äran att köpa kött till nyårskalaset. Temat på nyårsmenyn var 80-tal. På inköpslistan stod det ”avocado och räkor till förrätt och ett mört kött till varmrätten”. En skräckupplevelse för den som har för vana att handla i sista minuten.

För att få en mogen avocado har det tidigare handlat om att köpa en vecka i förväg för att få den mogen. Det har man idag löst genom att erbjuda ”ätmogen” och ”garanterat mogen” avocado. Bra hjälp för några kronor extra.

Knappt tre dagar i vacuumförpackning är inte direkt någon mörningstid att prata om.

På min jakt efter mört kött dök jag ned i samma disk som alla andra med en skylt där det stod ”Svensk rostas 189 kr/kg”. Till min fasa var alla förpackningar märkta med packdag den 28/12. Knappt tre dagar i vacuumförpackning är inte direkt någon mörningstid att prata om. Ja, det går att äta, men nyårsafton handlar om så mycket mer än det. Fest, bjuda till, den perfekta måltiden, lyx, goda vänner och jakten på den perfekta råvaran .

Efter en stunds letande och vändande på en massa rostas hittade jag till slut två bitar med blodiga etiketter och kladdiga förpackningar. Knappt läsbart stod där ”Bäst före 2011-12-29”. Vilken tur, den hade gått ut i datum! På väg från köttavdelningen vände jag mig om och såg kunder fylla sina vagnar med kött som jag självklart valt bort.

Var fanns hjälpen, guiden eller vägvisaren till den perfekta köttbiten?

Var fanns hjälpen, guiden eller vägvisaren till den perfekta köttbiten?

Mitt tips blir därför att lita på tiden som gått. Nöt eller lammkött som legat i en vacuumförpackning eller en ”skinpack” blir mörare närmare bäst före datumet. Så var inte rädd för kladdiga och fula förpackningar som valts bort. Eller var ute i god tid för att hinna ”lagra” köttet i det egna kylskåpet.

Och kom ihåg – It’s all about time!

Scroll to Top