Popcorn med en doft av hamburgare

Vad gör man när man är sugen på popcorn men inte har någon lämplig olja? Desperat ser man sig om i köket efter något annat fett som man kan hetta upp riktigt mycket. Min blick faller på burken med ett smakprov av talg från Scan som jag fick häromveckan på en pressträff de hade tillsammans med Johan Jureskog på restaurang AG.

Poppa popcorn i nöttalg, går det?

Poppa popcorn i nöttalg, går det? Försöka duger, så jag daskade i cirka två matskedar talg i kastrullen och väntade. En svag doft av hamburgare sprider sig i köket allteftersom fettet först smälter och sedan börjar ryka lite smått. I med majskornen, vänta, lyssna på det omisskännliga ljudet av popcorn som studsar mot locket, salta och häll upp i skål och njut. Det fungerade finfint med talgen även om den ryker lite mer än olja, så se till att fläkten är igång. Sen kommer köket att lukta nötkött i cirka en timme efteråt, men det är nog många som tycker att det är en bonus.

Just det, jag hade ju varit pÃ¥ pressträff med Johan Jureskog och HKScan. De har nämligen startat ett samarbete som handlar om att HKScan ska leverera sitt bästa nötkött till restaurang AG, som finns pÃ¥ listan över världens tio främsta köttrestauranger och flera gÃ¥nger utnämnts till Ã…rets Köttkrog.

Att hitta rätt nötkött har varit en lång gemensam process.

Restaurang AG hanterar och tillagar kött pÃ¥ ett sätt som skiljer sig frÃ¥n de flesta andra restauranger. Att utveckla och hitta rätt nötkött hos Scan har varit en lÃ¥ng, gemensam process som pÃ¥gÃ¥tt sedan i början av Ã¥ret. PÃ¥ anläggningen i Linköping har HKScan under vÃ¥ren investerat i en ny specialkyl för Restaurang AG. Det är här som företagets kött/styckmästare lagrar det utvalda köttet med exakt temperatur och luftfuktighet.

Bönderna som levererar djur till slakteriet ska involveras på mer detaljerad nivå.

Samarbetet är lÃ¥ngsiktigt och i nästa steg planeras att bönderna som levererar djur till slakteriet ska involveras pÃ¥ mer detaljerad nivÃ¥, för att inkludera allt frÃ¥n val av djurraser, Ã¥lder och kön till själva uppfödningen.

Det här samarbetet är bara ett av mÃ¥nga projekt som den svenska köttbranschen jobbar pÃ¥ för att öka kvaliteten pÃ¥ svenskt nötkött. Svenskt kött har till exempel utvecklat en nationell standard med en fem-gradig skala för marmorering av svenskt nötkött.

Det är roligt när det rör på sig i branschen.

Rulla till toppen