Mina tips på matbutiker och delis

Lyssnade på P1 en lördag när de intervjuade en kvinna angående aktuella trender i NY. Hon beundrade den nya ungdomliga ”matrevolutionen” som är en andra våg av ”Urban gardening”. Det som började med små kryddodlingar på balkonger, planteringar vid trottoarer och odlingar på taken har nu övergått till en hel generation som tar steget vidare till att driva köttbutiker, bagerier och öppna alternativa saluhallar.

Steget från aktuella trender i New York till oss här i Sverige är inte så långt. Vi har en hel del spännande butiker och deli som erbjuder fantastiskt fint kött.

Stockholm

  • Cajsa Warg med sina två innerstadsbutiker kompromissar aldrig med kvalitén. Smak går före raser och mörningstekniker. Butiken har nära sammarbeten med uppfödare i Mälardalen.
  • Oaxens Skafferi är helt klart värt en omväg om man är sugen på högkvalitativ chark. Deras fingertoppskänsla för råvaran gör att inget är ”to much”, överkryddat, toktorkat eller smaklöst. Finstämt in i minsta detalj. Bresaolan är magisk och ett måste om man har vägarna förbi.
  • Utanför tullarna har vi Erssons fisk och deli i Bromma som nu även öppnat köttavdelning med råvara från Faringe Gård i Uppsala. Charolais/Hereford, hängmörad i 21 dagar- garanterad världsklass.
  • Sandströms i Nacka tillhandahåller allt som en riktig köttbutik ska göra. Percys kött med över 40 år i branschen är ett säkert kort med ringlande köer så här års. Köttboden i Tyresö styckar mycket själva, ofta lokalt och alltid ekologiskt.

Malmö

  • I Malmö finns nyöppnade Green Matmarknad som ligger mitt i Turning Torso. En saluhall, butik och restaurang, allt i ett. Dessutom med 100% ekotänk och gärna uppfött och producerat i närområdet.

Umeå

  • DUÅ Delikatesser i Umeå är känt över hela landet för sin kvalitet och känsla för goda råvaror. Nötköttet kommer bland annat från Gullsjö och andra platser i närområdet men också från andra delar av landet. Domtagris och gotländska lamm samsas här i de välfyllda diskarna. Allt kött som finns i butiken är garanterat mört och smakrikt.

Gävle

  • Diléns Saluhall i Valbo utanför Gävle är också en pärla av engagemang och respekt för både djur och natur. Köttet av rasen Svart Angus är ekologiskt och kommer från en gård i Hedesunda. Här kan man hitta styckningsdetaljer som de flesta bara sett på restaurang.

Visby

  • Köttbutiken i Visby är ett fantastiskt exempel på ”Nose to tale” tänket med att ta hand om hela djuret och erbjuda detaljer, minst lika fina som de mer traditionella. Med djur från Ejmunds gård, slaktade på Gotlands Slagteri och styckat och sålt innanför ringmuren kan det inte bli mer lokalt.

För oss som älskar kött och goda råvaror är det bara att planera semestern och besöka alla dessa fantastiska ”gastronauter” som driver utvecklingen och visar vägen för allt det goda.

Scroll to Top