”Jag kan gå rakryggad bland mina vänner”

Den fjärde generationen Erikson har tagit över på det lilla familjeföretaget Eriksons Chark i Nossebro. Här finns det nen trygghet i traditionerna, en omtanke om sina kunder och en orubblig övertygelse att kvalitet alltid lönar sig. Inte konstigt att det gamla charkuteriet från 1923 ligger så rätt i tiden.

Gustav Erikson, fjärde generationen charkuterist och en i skaran som kan titulera sig Mästare i Charkuteri, behöver inte fundera särskilt länge när han får frågan om varför han bara använder svenskt kött i sina produkter.

– Vårt charkuteri, som finns kvar på samma plats som när det startade 1923, ligger i en jordbruksbygd. Mina morföräldrar var, och flera av mina vänner är lantbrukare. Förr i tiden var det självklart att alla använde råvaror från bygden. Det är precis lika självklart för mig idag. Det betyder att jag kan gå rakryggad bland mina vänner, de som sliter varje dag med sitt lantbruk och med att få vardagen att gå ihop. Jag gör så gott jag kan för att stödja dem, förklarar Gustav som tog hem tunga priser och utmärkelser för sina charkprodukter under 2012.

– Men det viktigaste är att våra kunder uppskattar oss, förtydligar Gustav som ser medaljerna från Chark-SM och andra tävlingar mer som bonus, som ännu ett bevis på det kvalitetstänk och bredd som blivit Eriksons Charks signum. När du köper produkter från Eriksons Chark i Nossebro är det alltid svenskt kött från djur som är uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Här tror man på det mervärde som svenskt jordbruk innebär.

Prioriterar svenskt kött

– Det handlar framför allt om att skapa jobb i Sverige, något som jag vill bidra till. Men det handlar också om att vi har världens starkaste djurskydd i Sverige med en minimal användning av antibiotika i förebyggande syfte, säger Gustav och avslöjar samtidigt att hans tankar om närproducerat sträcker sig längre än till själva köttet.

– Ja, vi försöker prioritera det svenska på alla sätt. Vi köper vår förpackningsfilm från Scandiflex i Landskrona, vakuumpåsar handlar vi av Curevac i Göteborg och kryddor från Kryddhuset i Ljung. Nu har vi börjat titta på våra knivar, vi har beställt nya svensktillverkade knivar från Frosts. Det är inget fel på de andra knivarna, men varför importera när det finns en svensk tillverkare?

Köper köttet från slakterier i närheten

Eriksons Chark handlar köttet genom slakterier, bland annat av Scan i Skövde, Svenska Gårdar i Göteborg, KLS Ugglarps i Hörby och av Dahlbergs slakteri som ligger 6 mil från Nossebro. Även om stora delar av försäljningen går till privatpersoner i trakterna kring Nossebro, vill man växa inom restaurangvärlden. Man hindras dock av nuvarande lokaler som helt enkelt är för små.

– Ja, vi tittar på några nya produkter som kan passa krogen. Vi har redan en långlagrad ramslöksskinka som torrsaltas i 3 månader och sedan kallröks i fem dygn. Slutligen får den mogna i vakuum i 9 månader. Den har vi bland annat sålt till West Coast och Upper House i Göteborg.

Thörnströms önskekunden

På frågan vilken krog han helst vill ha på kundlistan, svarar han blixtsnabbt.

– Thörnströms Kök i Göteborg vore inte fel. Jag tror att de tänker ungefär som vi, att de vill lyfta svensk matkvalitet.

Att kunderna är villiga att betala lite mer för närproducerade kvalitetschark råder det ingen tvekan om enligt Gustav.

– Om man jämför med de stora drakarna är vi dyrare såklart. Men vi vill hellre mäta oss med de mindre charkföretagen som delar vår syn på hantverksmässighet och kvalitet. Då är det inte pris per kilo som är intressant, utan pris per nöjdhet. Och då är vi extremt prisvärda! skrattar Gustav.

Aktuellt

Scroll to Top