Julen är full av traditioner
Julen är full av traditioner – du har säkert också dina måsten. På mitt bord finns inte jättemånga och de flesta hittar du på dessertbordet. Det finns några salta också; mammas inlagda sill, Jansons frestelse och gravad lax. Men de allra viktigaste är ändå de här söta godingarna, mandelmusslor! Det är lite pyssligt att göra dem och man måste dessutom vara slug som en räv när man bakat dem. Eftersom det tar lite tid så baka dem helst några dagar i förväg.
Mamma gömde alltid kakorna på de mest kluriga ställen för att ingen (läs jag) skulle hitta och äta upp dem i förväg. Nu gör jag likadant, och den jag måste lura är tyvärr mig själv, för annars äter jag upp dem innan julafton.
Men när de väl står där på bordet är de värda allt jobb och allt trixande. Det bästa med dem är att de oftast är ganska små, bara en liten söt munsbit efter all salt julmat. Perfekt!
Man kan fylla dem klassiskt med vispad vaniljgrädde och hjortron. Eller som jag gör ibland med clementincurd, grädde och en inlagd mandarinklyfta på toppen. Prova det är fantastiskt.
Först kommer receptet på curden:
(blir ungefär 800 gram)
Saften från 12 små clementiner
4 dl socker
4 vispade ägg
2 äggulor (ihop vispade med äggen)
100g smör i små bitar
Häll saften från clementinerna i en kastrull och blanda ner allt förutom smöret. Låt ingredienserna småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det apelsinsmakande äggröra istället för en slät kräm.
När de första bubblorna syns på ytan är det tillräckligt varmt och då drar du kastrullen från värmen och rör i smörbitarna. Fortsätt röra tills smöret smält. Låt curden svalna och gärna kallna, då blir den tjockare. Använd som kräm i en mandelmussla eller som pålägg till en saffransskorpa med en kopp te.
Mumsiga mandelmusslor
Mandelmusslor är sötsakernas pizza. Du gör själva musslan, sedan kan du fylla den med precis vad du vill; rårörda hjortron, lemoncurd, lingongrädde, kolasås… you name it.
För att göra dessa små godsaker måste man ha speciella formar – små runda eller ovala med veckad kant. Det går också bra med små aluminiumformar som man kan köpa ivanliga livsmedelsaffärer. När du ändå är där och rotar kan du leta efter en mandelkvarn också – det är smidigt att ha när man ska baka mandelmusslor.
Mandelmusslor:
100g sötmandel
210g rumstempererat smör
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
smält smör till formarna
grädde, ev till servering
sylt eller färska bär till servering
Sätt ugnen på 200°C. Skålla, skala och mal mandeln fint.
Ha ner den malda mandeln i en skål tillsammans med smör, socker och vetemjöl. Ta fram din vän elvispen och arbeta ihop till en smulig deg. Blanda ihop smulorna till en klump och låt den vila svalt i cirka 1 timme.
Under tiden kan du pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 40 bitar och tryck ut dem i formarna. Mamma brukade grädda formarna i omgångar för hon hade bara 15 formar. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Passa noga – vi vill inte att de ska bli brända, bara gyllenfärgade. Stjälp upp kakorna medan de ännu är varma. Servera mandelmusslorna med din favoritfyllning eller varför inte en blandning av alla. Ombyte förnöjer.
Smaklig spis!