Maten i skolan – ta tillfället och gör skillnad!

Måltidsverksamheten i skolans värld har ofta en tight budget – samtidigt som många föräldrar och elever har starka önskemål om att det som serveras ska vara fritt från tillsatser och halvfabrikat, närodlat och ekologiskt.

Det kan vara en utmaning att få ekvationen att gå ihop, men är inte omöjligt. Att laga mat från grunden med toppkvalitet på råvarorna behöver inte bli dyrare men det kräver lite mer planering och ett annat tänk. Genom att välja säsongsvaror, minimera svinnet, planera menyn smartare, och bredda utbudet kan man få fler nöjda gäster utan att det behöver kosta mer.

Borde man inte kunna få mer resurser för att ge bra näring till det viktigaste vi har?

Och helt ärligt; när vi vet att skolmaten är grundläggande för hälsa, kunskap och jämlikt lärande, borde den inte få komma lite högre upp i prioriteringsordningen? Borde man inte kunna få mer resurser för att ge bra näring till det viktigaste vi har?

Eleverna på en skola är som vilka restauranggäster som helst. Man vill ha en lugn och trevlig miljö och bli bemött på ett bra sätt, man vill veta vad man äter och man vill ha god och fräsch, vällagad mat. Det finns dock en viktig skillnad: man kan inte välja var man vill äta sin lunch. Därför blir det än viktigare att alla bitarna finns på plats och att man får förtroende för de man möter i ”bamba”.

Skolmåltiden har inte bara en viktig roll som närings- och energikälla, dessutom kan den vara en del i den pedagogiska verksamheten. Samtalen kring matbordet kan bli en djupdykning i geografi, matte, språk, kultur och miljökunskap. Och inte minst, ge kunskaper kring hur allting hänger ihop; kosten och kroppen, sömnen, orken och energin.

Samtalen kring matbordet kan bli en djupdykning i geografi, matte, språk, kultur och miljökunskap.

När man är mätt och nöjd blir det lättare att lära sig nya saker, energin från maten gör att man orkar vara aktiv på rasterna och kroppens rörelse skapar förutsättningar för att hjärnan ska kunna jobba på bästa sätt – och gör att man lättare kommer ihåg det man har lärt sig. När man är fysiskt trött sover man dessutom bättre, vilket också är en viktig faktor för lärandet. Det finns nog fler samband än vad vi vet idag mellan mat, träning, hälsa och vad man faktiskt får ut av att vara i skolan.

Skolan har en viktig roll i att väcka en nyfikenhet kring bra mat och lägger en grund för hälsan och kunskaperna hos de som är Sveriges framtid.

Svenskt kött borde vara en självklarhet på menyn.

Relaterade artiklar

Scroll to Top