8 av 10 unga tycker inte att skolan ska servera enbart vegetarisk mat

8 av 10 unga tycker inte att skolan ska servera enbart vegetarisk mat

Borde skolan servera enbart vegetarisk mat?

62 ton mat slängs varje dag i skolor och förskolor i Sverige. 62 ton! Leker man med siffrorna och tänker att en människa äter (i ett väldigt grovt överslag) ca 1500 gram mat per dag kan vi konstatera att det dagligen slängs mat som skulle kunna mätta ca 40 000 människor – per dag.

62 ton mat slängs varje dag i skolor och förskolor i Sverige

Samtidigt pågår det politiska racet kring vem som kan visa på mest handlingskraft vad gäller att ta klimatförändringarna på allvar. Att servera enbart vegetarisk mat på skolor och förskolor är en stor favorit bland politiker och myndigheter. Detta vågar bara de allra modigaste och mest övertygade miljökämparna. Eller? 

Matsvinnet är varken bra för miljön eller kidsen

Alltså, hur fundamentalt fel har vi inte gått i dessa mat- och klimatdiskussioner? På kommunen kan man stolt visa upp att man minsann både håller budget OCH klarar klimatmålen. Men att vi använder resurser för att producera 62 ton mat per dag som hamnar i komposten samtidigt som skolungarna går hungriga för maten inte hamnat i deras magar är givetvis vare sig bra för miljön eller för kidsen. Det brittiska institutet WRAP UK konstaterar att om det globala matsvinnet varit ett eget land hade det varit världens 3:e största klimatutsläppare efter USA och Kina.

Mer svenskt kött

Så tillbaka till ruta ett. Vad är bra för hälsan och vad är bra för miljön – samtidigt? Och frågar vi kidsen (som vi gjort i den senaste Ungdomsbarometern där över 18 000 unga från hela Sverige deltagit) är svaret enkelt – de vill ha mat som de kan äta och tycker är god, och de vill ha mer svenskt kött. 82 procent av ungdomarna i högstadiet och gymnasiet säger nej på frågan om all mat i skolan ska vara vegetarisk. Det här säger alltså en generation som tar klimatfrågan på allra största allvar. Så kära politiker, kanske är det dags att lyssna på Generation Greta, för de har ett budskap som vi vuxna behöver ta till oss av. 

Isabel Moretti,
VD

Relaterade artiklar

Scroll to Top