“Mat är inte bara mat”

Här delar köttbonden Elof Nilsson från Nors och Bäcks gård med sig av sina tips om lamm- och nötkött. Elof menar att det ger ytterligare en dimension till maten när man får vara delaktig hela vägen.

Hur ska nötkött hanteras?

– I konsumentledet tycker jag att helst ska man välja ett hängmörat kött som fått hänga lugnt, mörat och tappat sin vätska. Ska du ha en vanlig entrecôte, kan du välja en vakuumförpackad men du ska titta på hur biten ser ut och hur mycket köttsaft som släppt. Jag äter gärna ett mörkare nötkött som är lite äldre.

Hur ska det tillagas?
– Det hänger på hur bråttom du har, men en köttsoppa är jättegott, och ett ugnsbakat lammlägg är ju aldrig fel.

Hur ska man tänka när man ska välja kött?
– Jag tycker köttbranschen ska utvecklas lite som vinbranschen att man har ett “husets kött”, och tittar på jordmån och vad djuren ätit på samma sätt som med vin. Kött är dyrt så det du äter ska vara bra och motsvara förväntningarna och ge valuta för pengarna.

Hur ska det kryddas?
– Jag är svag för olika kryddsmör som jag anpassar efter säsong, när det kommer ramslök eller kneiplök till exempel. Att göra eget kryddsmör är riktigt najs.

Vilket är ditt favoritrecept på kött?
– Mammas kalops står högt det gör den, men grillat lammkött som en grillad lammbog det är väldigt gott på sommaren. Men är jag hungrig vill jag ha mat nu, då går det bra med falukorv och makaroner också.

Tips till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag måste fundera lite på den, jag har inget speciellt tips men det vore kul att visa att det ger ytterligare en dimension till maten när man får vara delaktig hela vägen – för mat är inte bara mat.

Läs mer om Elofs arbete på gården!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email