God Jul alla fina!

Julklappsspelet

Nu är det dagen D, alla fina aftnars afton. Då barn och vuxna ska mysa tillsammans, äta god mat i fina kläder och kanske dela en eller annan klapp med varandra.

I min familj har vi dock rationaliserat bort julklapparna. Vi kör istället något som kallas julklappsspelet. Det är sjukt roligt. Alla lägger in en liten klapp för en hundring och sedan slår man tärning i ett antal omgångar. Ibland kan en person sitta med ett helt gäng paket då tiden gått ut. Oftast delar hen med sig till oss andra men det är ju ändå inte det som är viktigt. För oss är det samvaron, maten, dryckerna och stämningen som är grejen. I år är planen att familjen åker till min ex-man och firar med honom och hans nya tjej. Kanske lite ovanligt men det fungerar alldeles utmärk för oss.

Jag tänker bjuda allihopa på min bästa äppelglögg. Jag gillar att använda svensk äppelmust som har en skön syra som passar att värma med julkryddor. En annan bra sak med den här äppeldrycken är att den faktiskt smakar riktigt gott utan alkohol också. Men när det är kallt och mörkt utanför är det lite mumsigt att pytsa i en liten skvätt sprit. Men koka den för all del inte.

Det går så klart med vilken sprit som helst, men det är alltid roligt att puffa svenska producenter så prova Motörhead (87196) från svenska Mackmyra, som självklart kostar 666 kr. Eller Brännland Iscider (2918) för 249kr.

Äppelglögg

Det här blir 4 lyxiga glas av äppelglögg med lite twist.

2 dl äppelmust
1 tepåse, Earl Gray
6 cl mörk rom eller Brännland Iscider
4 stjärnanis
2 äpplen, i små fina kuber
1 ingefära, färsk i skivor
1 kanelstång
ljust muscovadosocker efter eget behag

Häll ner musten tillsammans med tepåse och kryddor i en kastrull. Låt koka upp och dra sedan kastrullen ifrån spisen och låt det hela dra tills det blivit gyllenbrunt. Ta bort tepåse och kryddor och smaksätt med socker så att det blir så sött som du vill ha det. Häll upp och toppa med rommen och fint hackade äppelbitar. Lägg även tillbaka en stjärnanis i varje glas.

Rulla till toppen