Bästa tipsen:
- Skär köttet i stora bitar. Köttet Matgeek använder är oxytterlår.
- Du behöver en bit skivat oxlägg med ben, märgen och benet kommer släppa ifrån sig fantastiska smaker.
- Rökt sidfläsk ger en höstig röksmak till grytan.
- Du behöver en stor grovskuren lök och tre vitlöksklyftor.
- Hacka en stor morot två palsternackor och två stjälkar stjälkselleri.
- Du behöver lagerblad och färsk timjan som du knyter ihop till en liten boll som sen blir lätt att fiska upp ur grytan vid servering.
- Använd ett gott vin för det blir bäst enligt Matgeek.
- Den sista ingrediensen är köttbuljong, Matgeek använder sin egna hemmagjorda men det går givetvis bra med vanliga buljongtärningar eller fond.
- Bryn köttet lite i taget, så pannan inte blir kall. Värmen är sju och en halv på en tiogradig skala. Lägg sedan i en gryta.
- Bryn lägget i lite majsolja, absolut inte smör för den höga värmen förstör smöret. Lägg ner det i grytan när du brynt det på båda sidor.
- Stek fläsket så att det blir lite mjukt och släpper ifrån sig fett.
- Häll i morötter, palsternacka och selleri i pannan så att det tar smak av fläsket.
- Efter 3-4 minuter tillsätter du löken.
- 5-6 minuter senare häller du över allt i grytan.
- Tillsätt nästan en hel flaska vin, tomatpuré, kryddpaketet, lagerblad och 2-3 dl vatten.
- Ställ grytan över medelvärme och när den börjar sjuda drar man ner värmen lite och låter stå i 2-4 timmar.
- Plocka ur benet.
- Är grytan lite för vattnig i konsistensen går det bra att reda grytan med lite potatismjöl utspätt i vatten.
- Grytan blir godast om den får stå ett dygn och dra till sig lite.
Lycka till!