Boeuf Bourguignon – en höstig klassiker

Johan Hedberg Kötthack

Bästa tipsen:

  1. Skär köttet i stora bitar. Köttet Matgeek använder är oxytterlår.
  2. Du behöver en bit skivat oxlägg med ben, märgen och benet kommer släppa ifrån sig fantastiska smaker.
  3. Rökt sidfläsk ger en höstig röksmak till grytan.
  4. Du behöver en stor grovskuren lök och tre vitlöksklyftor.
  5. Hacka en stor morot två palsternackor och två stjälkar stjälkselleri.
  6. Du behöver lagerblad och färsk timjan som du knyter ihop till en liten boll som sen blir lätt att fiska upp ur grytan vid servering.
  7. Använd ett gott vin för det blir bäst enligt Matgeek.
  8. Den sista ingrediensen är köttbuljong, Matgeek använder sin egna hemmagjorda men det går givetvis bra med vanliga buljongtärningar eller fond.
  9. Bryn köttet lite i taget, så pannan inte blir kall. Värmen är sju och en halv på en tiogradig skala. Lägg sedan i en gryta.
  10. Bryn lägget i lite majsolja, absolut inte smör för den höga värmen förstör smöret. Lägg ner det i grytan när du brynt det på båda sidor.
  11. Stek fläsket så att det blir lite mjukt och släpper ifrån sig fett.
  12. Häll i morötter, palsternacka och selleri i pannan så att det tar smak av fläsket.
  13. Efter 3-4 minuter tillsätter du löken.
  14. 5-6 minuter senare häller du över allt i grytan.
  15. Tillsätt nästan en hel flaska vin, tomatpuré, kryddpaketet, lagerblad och 2-3 dl vatten.
  16. Ställ grytan över medelvärme och när den börjar sjuda drar man ner värmen lite och låter stå i 2-4 timmar.
  17. Plocka ur benet.
  18. Är grytan lite för vattnig i konsistensen går det bra att reda grytan med lite potatismjöl utspätt i vatten.
  19. Grytan blir godast om den får stå ett dygn och dra till sig lite.

Lycka till!

Rulla till toppen