Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska steka skivor av kalventrecote. En läcker potatisterrin och en kryddig sås smakar gott till.
Stekt kalventrecôte med potatisterrin
Ingredienser
4 portioner
4 skivor kalventrecôte, á 150 g
salt och malen vitpeppar
smör till stekning
Potatisterrin:
4 fasta potatisar, skalade och tunt skurna
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och malen svartpeppar
1 msk persilja, fin hackad
1 msk gräslök, finskuren
3 dl prästost, riven
2 msk smör
Rosépepparsås:
3 dl grädde
2 tsk rosépepparkorn, lätt krossade
1 msk konc köttfond
Till servering:
broccoli
citronklyftor
Du behöver också:
4 ugnssäkra portionsformar
ugnssäker form till vattenbad
Gör så här
Börja med att göra potatisterrin:
Värm ugnen till 200°. Smörj portionsformarna med smör. Vispa upp ägget i en skål och rör ner grädde, vitlök, salt och peppar.
Varva potatis, örter och ost i portionsformarna och toppa med äggstanningen. Fyll formarna upp till 1 cm från kanten.
Ställ formarna i den ugnssäkra formen och ställ in den i ugnen. Fyll på vatten i formen och baka potatisterrinerna i ugnen ca 1 timme. Tillsätt sedan en liten klick smör på toppen av varje terrin och baka ytterligare 15 minuter.
Rosépepparsås:
Häll grädden i en kastrull och koka upp den. Sänk värmen till låg och låt grädden sjuda tills den kokat ihop något. Rör då ner pepparkornen och fonden. Håll såsen varm till servering.
Krydda köttet med salt och peppar. Stek köttet i smör 2−3 minuter per sida, beroende på skivornas tjocklek. För rosa kött ska innertemperaturen ska vara 57° när tillagningen avbryts.
Servera köttet nystekt tillsammans med såsen, potatisterrinen, broccoli och en citronklyfta.