Marinerat grillspett med rostade jordnötter, risnudlar och nuoc cham | Svenskt Kött

Marinerat grillspett med rostade jordnötter, risnudlar och nuoc cham

Marinerat grillspett med rostade jordnötter, risnudlar och nuoc cham är en läcker rätt med inspiration från det vietnamesiska köket. Spett med marinerat kött, krispiga jordnötter och risnudlar serveras med en fräsch limedressing att dippa i. 

Ingredienser

4 portioner

Nuoc cham-dressing (5 dl):
1 ½ dl råsocker
2 ½ dl hett vatten
1 ¼ dl orientalisk fisksås
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
½ dl limejuice
3 röd chili, strimlade med kärnorna kvar
3 vitlöksklyftor, finhackade

500 g skinkstek
träspett, blötlagda

Marinad:
4 vitlöksklyftor, hackade
4 schalottenlökar, hackade
1 msk råsocker
1 tsk svartpeppar
2 msk orientalisk fisksås
1 msk sake, kan uteslutas
2 msk jordnötsolja

Till servering:
1 dl jordnötter
kokta risnudlar

Gör så här

Nouc cham-dressing: Lägg sockret i en skål, häll på vattnet och rör tills sockret löst upp. Tillsätt fisksås, vinäger och limejuice. Tillsätt chilin och pressa ner vitlöken. Blanda väl och låt såsen svalna i rumstemperatur. Förvaras i kyl med tättslutande lock i upp till 7 dagar.

Skär köttet i tunna, långsmala skivor.

Blanda samman vitlök, schalottenlök råsocker, peppar, fisksås, saké och olja till en marinad. Lägg köttskivorna i en skål och täck dem noga med marinaden. Täck över och ställ kallt över natten.

Värm ugnen till 275˚ och grill. Trä upp köttskivorna veckat på spetten. Rosta jordnötterna försiktigt i torr stekpanna och låt dem kallna. Krossa dem grovt med mortel eller brödkavel. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Grilla spetten i ugnen ca 4 minuter på varje sida.

Servering: Strö jordnötterna över spetten. Servera spetten med nudlarna och nouc cham-dressingen.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen