Citrusglazeade grillspett med dijonpotatissallad

Citrusglazeade grillspett med dijonpotatissallad är en fin rätt för sommargrillen. Grilla spetten med färsk skinka som penslas med citrusglaze och njut dem nygrillade tillsammans med en fräsch potatissallad på nykokt färskpotatis.

Ingredienser

4 portioner

500 g färsk skinka, tärnad 3 x 3 cm
2 msk rapsolja
salt och malen vitpeppar

Du behöver också:
4 trägrillspett

Citrusglaze:
2 apelsiner, rivet skal och saft
1 lime, rivet skal och saft
2 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
1 ½ msk svartpeppar, krossad

Dijonsenapspotatis:
500 g färskpotatis, nykokt med skal
1 späd purjolök, skivad
3 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
¾ dl olja
1 ½ msk vatten
salt och malen vitpeppar

Till servering:
vax- och brytbönor

Gör så här

Blötlägg spetten 30 minuter. Låt köttet bli rumstempererat.

Glaze:
Tvätta apelsinerna och limen noga och riv skalet. Pressa ut saften och häll i en kastrull. Lägg ner apelsinskalen och koka upp. Sänk värmen till låg och sjud utan lock tills ⅔ återstår. Rör ner honung, vitvinsvinäger och peppar.

Trä köttet på spetten, krydda med salt och peppar och pensla med olja.

Grilla spetten ca 6 minuter, och vänd upprepade gånger. Pensla glaze på de färdiga spetten. Låt ligga på grillen ytterligare någon minut, så att ytan karamelliseras.

Dijonsenapspotatis:

Blanda senap och vinäger. Häll i oljan i en tunn stråle under vispning. Späd med vatten. Krydda med salt och peppar. Blanda samman potatis och purjolök och vänd ner dressingen. Servera salladen ljummen. Toppa med nykokta vax- och brytbönor.

Tips!

Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att svenska grisar har bland den lägsta klimatpåverkan i världen?

Sveriges grisbönder jobbar hela tiden med att minska utsläppen av klimatgaser ifrån djurhållningen. Arbetet har gett resultat. Den svenska grisens klimatavtryck har minskat med ca 20% sen 2005. Att de lyckats med detta beror främst på en god djuromsorg, friska djur och sund avel. Detta tillsammans med bra foder baserat på biprodukter, åkerböna, ärta och minskad andel soja leder till en hållbar utveckling inom den svenska grisproduktionen.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött här.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen