Lammsouvas provençale

Lammsouvas provencale är en fransk klassiker med smak av svensk vildmark.  Souvas brukar oftast vara saltat och lätt rökt renkött men just i det här fallet är det gjort på lamm istället.

Oskar Ekman och Sara Hallonsten hade tur och fann utsökt lammsouvas på en gårdsbutik i Kräkånger, Västerbotten som gav upphov till det här receptet.

Vi försöker laga mycket i säsong. Som förra sommaren när vi reste runt med stekhällen i bagageutrymmet, då letade vi upp ekogårdar för att köpa lokalt kött, fisk och grönsaker. Att se en råvara och tänka ”Vad kan man göra för gott med den här?berättar Sara Hallonsten om inspirationen till recepten.

Det här är ett av sex recept från Kokbok för stekhäll som är skriven av Sara Hallonsten och Oskar Ekman.

Ingredienser

6 portioner: 

500 g lammsouvas, eller annat magert kött i tunna skivor
1 kg mandelpotatis med skal
1 msk torkad timjan
1 knippe persilja, finhackad
Olivolja & smör
Salt & peppar 

Kryddsmör:
100 g smör, rumsvarmt
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, zesten
10 enbär, krossade 

Gör så här

Blanda alla ingredienser till kryddsmöret och ställ åt sidan. 

Tvätta potatisen och skär den i tunna slantar. Hetta upp hällen och stek potatisen gyllene på låg värme i stora mängder olivolja och smör. Krydda med timjan, salt och peppar. Raka upp och varmhåll på yttre delen av pannan. 

Stek sedan köttet hastigt på hög värme till fin färg. Släck värmen, blanda ihop köttet med potatisen, salta och peppra rikligt och klicka på drivor av kryddsmör. Strö över persilja. 

Ät omedelbart, gärna tillsammans med en enkel tomatsallad och en bättre flaska rödsmisk.

Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Receptet är skapat av Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Sara Hallonsten och Oskar Ekman har tillsammans skrivit kokboken Kokbok för stekhäll. Förutom att skriva kokbok så är Sara bland annat förläggare på det egna förlaget Systerkonspirationen, och Oskar driver hemsidan Stekman.se, är frilansjournalist och redaktör. Det är också Oskar som ligger bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka med 40 000 medlemmar. Här hittar du alla recept för stekhäll av Sara och Oskar

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen