En härlig frikassé på lammbog, som får fin smak av rotfrukter, purjolök och örter. Om du inte vill söt smak på såsen, hoppa bara över sockret.

En härlig frikassé på lammbog, som får fin smak av rotfrukter, purjolök och örter. Om du inte vill söt smak på såsen, hoppa bara över sockret.
4 portioner
500 g lammbog, tärnad
1 liter vatten + ½ msk salt
2 morötter, i stavar
150 g kålrot, i stavar
Frikassésås:
4 dl kokspad
1 msk koncentrerad grönsaksfond
3 msk vetemjöl
1 ½ dl grädde
½ purjolök, skivad
2 msk citronsaft, pressad
ev 1 tsk socker
salt och malen vitpeppar
½ dl gräslök, hackad
½ dl persilja, hackad
Till servering:
kokt potatis
citron
Koka upp vatten och salt, och lägg i köttet. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 30 minuter. Tillsätt morot och kålrot och koka ytterligare 10 minuter tills köttet är mört. Ta upp kött och rotfrukter och håll varmt.
Sila ner kokspadet i en kastrull. Tillsätt fonden. Blanda samman mjöl och grädde, och rör ner i buljongen. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter. Tillsätt purjolöken mot slutet av koktiden. Smaka av och justera kryddningen med citronsaft, ev socker, salt och peppar
Servering:
Lägg kött, morötter och kålrötter i såsen och koka upp. Vänd ner kryddgrönt och servera med kokt potatis och citron.