Kotlett i toast med avokado | Svenskt Kött

Kotlett i toast med avokado

Putsad kotlettrad (ytterfilé av gris) som steks med läckra kryddor och serveras mellan rostad bröd. En trevlig snabbmiddag, lunch eller natta-mat. 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor putsad kotlettrad, (ytterfilé av gris) á 125 g
2 msk rapsolja
½ dl indonesisk soja
2 tsk limesaft
rivet skal av 1 lime
grovmalen svartpeppar
romansallat
12 skivor grovt formbröd
4 tomater, skivade
2 avokador, skivade
salt och malen vitpeppar
några gräslöksstrån

Du behöver ocskå:
8 grillspett av trä

Gör så här

Bryn köttet i olja tills det fått fin färg. Tillsätt soja, sänk värmen och stek ytterligare 2 minuter. Tillsätt sist limesaft, skal och svartpeppar.

Lägg sallad på 4 av brödskivorna. Skiva köttet diagonalt i 1 cm tjocka skivor och lägg ovanpå salladsbladen.

Varva bröd, tomater, avokado, salt, peppar och gräslök. Avsluta med bröd och stick 2 träpinnar i varje toast och dela diagonalt på mitten.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen