Klubbstek (eller clubstek) skulle med ett annat ord kunna kallas ’oxkotlett’. Den är helt enkelt en skiva av biffraden, fast med benet och fettkappan kvar. Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekt klubbstek.
Klubbstek med ostgratinerad potatis
Ingredienser
4 portioner
2−4 skivor klubbstek av nöt med ben, ca 2 cm tjocka
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
Ostgratinerad potatis:
10 normalstora potatisar av fast sort
smör till formen
salt och malen svartpeppar
1 dl smakrik ost, riven
Till servering:
grillade tomater
kryddsmör med pepparrot
Gör så här
Ostgratinerad potatis: Värm ugnen till 200°. Skala potatisen och koka den mjuk. Låt den svalna lite. Förbered andra tillbehör som du tänkt servera till.
Smörj en ugnssäker form, skiva potatisen och lägg den i formen. Strö över salt, peppar och riven ost. Gratinera potatisen i ugnen ca 15 minuter.
Torka av köttet med hushållspapper och skär snitt i fettranden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna, och låt det bli brynt. När smöret tystnar, lägg ner köttet.
Stek biffarna 3−5 minuter på ena sidan. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan ungefär lika länge.
När köttsaften som tränger upp är rött/rosa är innertemperaturen ca 60° och köttet har en röd kärna. När det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, ca 65°. För ett helt genomstekt kött, vänta tills köttsaften är helt genomskinlig. Då är köttet genomstekt/välstekt och innertemperaturen ska vara ca 70°.
Låt köttet vila ca 5 minuter före servering. Servera köttet med potatisen och tillbehör.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Helstekt rostas med potatis- och jordärtskocksgratäng och rödvinssås
Stekt T-benstek med grillad zucchini
Biff Wellington med madeirasås, rostad jordärtskocka och potatis
Kåldolmar med kokt potatis och lingon
Danska frikadeller med gräddsås, rotselleri och potatis
Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis