Om du har riktig tur kan du hitta den här fina styckningsdetaljen i en köttaffär eller manuell charkdisk. Varför då inte prova detta recept på kalvrostbiff med rödvinssås? Kalvrostbiffen är mindre än en vanlig rostbiff, men är mycket mörare och har ljusare färg. En riktigt lyxig söndagsmiddag.
Kalvrostbiff med rödvinssås
Ingredienser
6 portioner
800 g kalvrostbiff, putsad
salt och malen svartpeppar
1 msk smör
Rödvinssås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl kraftig oxbuljong
1 dl rött vin
2 msk tomatpuré
några kvistar timjan
salt och malen vitpeppar
Till servering:
lättkokta vårprimörer
kokt potatis
Gör så här
Värm ugnen till 100°. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i smör och lägg över i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen och stek till innertemperatur 59°. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter innan det skärs upp i skivor.
Rödvinssås: Smält smör, rör ner mjöl och tillsätt buljong och vin under omrörning. Tillsätt tomatpuré och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 3−5 minuter. Smaka av med timjan, salt och peppar.
Servera såsen till köttet, lättkokta vårprimörer och kokt potatis.
Tips: Rostbiffen kan också kylas och serveras som charkuteri i tunna skivor.