Så här rimmar du din egen julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet.

Så här rimmar du din egen julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet.
1 färsk skinka ca 3 kg
Ingnidning:
4 msk salt
2 msk socker
½ msk salpeter
Saltlake:
5 liter vatten
700 g (ca 6 dl) grovt salt (helst utan jod)
2 msk socker
½ msk salpeter
Dag 1:
Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor skinka (7 −8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.
Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.
Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.
Dag 2:
Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14−20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.
Tips:
Så här kokar du julskinka:
»Kokt julskinka
Så här ugnsbakar du julskinkan
»Ugnsbakad julskinka