Hemrimmad skinka

Så här rimmar du din egen julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet. 

Ingredienser

1 färsk skinka ca 3 kg

Ingnidning:
4 msk salt
2 msk socker
½ msk salpeter

Saltlake:
5 liter vatten
700 g (ca 6 dl) grovt salt (helst utan jod)
2 msk socker
½ msk salpeter

Gör så här

Dag 1:
Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor  skinka (7 −8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.

Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.

Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.

Dag 2:
Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14−20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.

Tips:

  • Det här receptet rekommenderar grovt salt, men det går givetvis bra med fint salt också. Dock så skiljer sig vikten på de båda, fint salt väger ca 140g per deciliter och grovt salt ca 120 gram per dl.
  • Det går bra att utesluta salpeter om du inte hittar det. Det gör ingenting för smaken, däremot påverkar det färgen. Salpeter har man i för att skinkan ska få en rosa färg. Utan salpeter får skinkan en mer gråaktig färg som exempelvis tillagad fläskfilé eller kotlett.

Så här kokar du julskinka:
»Kokt julskinka

Så här ugnsbakar du julskinkan
»Ugnsbakad julskinka

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top