Skomakarbit är en av de styckningsdetaljer som finns med på det nya svenska styckningsschemat. Du kan fråga efter den i butiker med manuell köttdisk. Det här receptet kan du använda som grundrecept för helstekt skomakarbit.
Helstekt skomakarbit med grillade tomater
Ingredienser
1 skomakarbit, ca 1 kg
salt och malen svartpeppar
2 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
Grillade tomater:
4 tomater
svartpeppar
100 g parmesan- eller lagrad prästost, grovriven
2 kvistar färsk timjan, repad
2 kvistar bladpersilja, hackad
Till servering:
sallad
bröd
Gör så här
Börja med att skära bort den översta delen av köttet på skomakarbiten, den som ligger ovanpå senan som löper genom köttet. Skär sedan bort själva senan. (Den bortskurna köttbiten kan frysas in och användas senare.) Klappa in salt och peppar i den större, renskurna köttbiten och låt den ligga framme tills den är rumsvarm.
Bryn köttbiten i smör i en stekpanna. Lägg över den i en ugnssäker form, strö över örtkryddorna och ställ in formen i mitten av ugnen. Tillaga tills innertemperaturen är ca 63˚ (rosastekt kött). Det tar ca 25 minuter. Låt köttet vila i smörpapper 10 minuter.
Halvera tomaterna, strö över salt och peppar och grilla dem i grillpanna. Strö över riven ost, timjan och persilja.
Servering:
Skär köttet i skivor och servera det med grillade tomater, sallad och bröd.