Grillad fläskkotlett med färskoströra och grillade primörer

Grillad fläskkotlett med färskoströra som serveras med grillade primörer, det kan kanske inte bli somrigare än så? När du grillar passar kotletter som har både ben och fettkappa extra bra eftersom det förhöjer smaken på köttet.

Ingredienser

6 portioner

6 fläskkotletter à 125 g

Marinad:
2 msk olja
2 msk soja
1 msk pressad citronsaft
2 krm ingefära
½ tsk svartpeppar, grovmalen

Färskoströra:
200 g färskost, typ cream cheese
1 msk citronsaft, pressad
rivet skal av en halv citron
1−2 msk färsk timjan, hackad
½ krm salt

Till servering:
grön och vit sparris, grillad
baby gemsallad, grillad

Gör så här

Marinad:
Blanda samman olja, soja, citron och kryddor. Marinera köttet i kylskåp 2 timmar.

Färskoströra:
Blanda samman färskosten med citronsaft, citronskal, timjan och salt. Låt stå kallt en stund.

Ta upp köttet ur marinaden och låt det torka lite. Grilla köttet 2−3 minuter per sida, och vänd ofta. Klicka färkoströra på varje köttskiva före servering. Godast blir det om osten får smälta litet ovanpå köttet.

Servering: Servera det nygrillade köttet med grillad sparris och grillad baby gemsallad.

 

Tips:

Det här receptet på grillad fläskkotlett med färskoströra går utmärkt att grilla i ugn, 275° eller steka i panna om du inte har tillgång till utegrill.

För att vara säker på att fläskkotletterna är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top