Grillad fläskkotlett med färskoströra som serveras med grillade primörer, det kan kanske inte bli somrigare än så? När du grillar passar kotletter som har både ben och fettkappa extra bra eftersom det förhöjer smaken på köttet.
Grillad fläskkotlett med färskoströra och grillade primörer
Ingredienser
6 portioner
6 fläskkotletter à 125 g
Marinad:
2 msk olja
2 msk soja
1 msk pressad citronsaft
2 krm ingefära
½ tsk svartpeppar, grovmalen
Färskoströra:
200 g färskost, typ cream cheese
1 msk citronsaft, pressad
rivet skal av en halv citron
1−2 msk färsk timjan, hackad
½ krm salt
Till servering:
grön och vit sparris, grillad
baby gemsallad, grillad
Gör så här
Marinad:
Blanda samman olja, soja, citron och kryddor. Marinera köttet i kylskåp 2 timmar.
Färskoströra:
Blanda samman färskosten med citronsaft, citronskal, timjan och salt. Låt stå kallt en stund.
Ta upp köttet ur marinaden och låt det torka lite. Grilla köttet 2−3 minuter per sida, och vänd ofta. Klicka färkoströra på varje köttskiva före servering. Godast blir det om osten får smälta litet ovanpå köttet.
Servering: Servera det nygrillade köttet med grillad sparris och grillad baby gemsallad.
Tips:
Det här receptet på grillad fläskkotlett med färskoströra går utmärkt att grilla i ugn, 275° eller steka i panna om du inte har tillgång till utegrill.
För att vara säker på att fläskkotletterna är svenska kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.
Varför ska man välja svenskt griskött?
Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.
Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Kassler i grillpanna med het färskoströra
Ugnsbakad och grillad fläsksida med broccoli och primörer
Risotto med rimmat sidfläsk, primörer och gremolata
Grillad biff med grillade grönsaker och italienskt kryddsmör
Ugnsbakad kalvhögrev med citroninlagda primörer, ägg av senapsgrädde och dillkrossad färskpotatis
Grillad högrev med grillad potatissallad