Denna smällkaramell med fläsk- och räkfyllning är en rolig liten förrätt som passar på en middag i advents- eller jultid. Krispig filodeg omsluter en kryddig fyllning med fläskkött och räkor.

Denna smällkaramell med fläsk- och räkfyllning är en rolig liten förrätt som passar på en middag i advents- eller jultid. Krispig filodeg omsluter en kryddig fyllning med fläskkött och räkor.
4 portioner
1 purjolök
4 ark filodeg, 15 x 20 cm
Vitlöks och tomatsås:
2 vitlöksklyftor, skalade
1 msk smör
½ msk tomatpuré
2 dl tomatjuice
1 tsk torkad timjan
salt och malen vitpeppar
Fyllning:
1 schalottenlök, finhackad
100 g shiitake, finhackad
1 msk smör
75 g rökt sidfläsk, fintärnat
50 g sockerärter, strimlade
1 msk färsk timjan, hackad
200 g skalade räkor, hackade
vitpeppar
Till pensling:
1 ägg, uppvispat
Till plåten:
olja
Sås: Börja dag 1 med att göra såsen. Bryn vitlöken i smör på låg värme tills de är lite mjuka. Tillsätt tomatpuré och tomatjuice och koka upp. Ta av från värmen, mixa såsen slät och krydda med salt och peppar. ställ kallt till nästa dag.
Dag 2: Värm ugnen till 200ºC. Skär ut 20 (4 i reserv) långa remsor av purjolöken till snören. Blanchera dem hastigt i kokande vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av.
Fyllning: Fräs lök och svamp i smör. Tillsätt fläsket och fräs ihop ytterligare. Blanda ner ärter och timjan. Tillsätt räkor och hetta upp. Krydda med peppar.
Lägg 2−3 msk fyllning på varje filodegsark. Rulla ihop till en karamell. Bind ihop med purjolök i varje ände. Pensla med ägg och grädda ca 5 minuter på oljad plåt.
Servering: Lägg upp smällkaramellerna på assietter. Värm såsen och ringla ett vackert mönster över smällkaramellerna. Servera resten av såsen till.
Råraka med krispigt fläsk, picklade grönsaker och pepparrotskräm
Stekt fläsk med löksås
Bakad potatis med yoghurt, krispigt fläsk, persiljeolja och rödlök
Ärtor Française med knaperstekt fläsk och ugnsbakad potatis
Bao med sötsyrligt fläsk, nötter och gurka