Pulled pork (mjukkokt kött, så mjukt att det går att dra isär med en gaffel) blev väldigt populärt i vårt avlånga land, och strax fick vi även stifta bekantskap med pulled beef. Den här rätten, barbeque brisket, kan du laga i förväg och bara värma upp strax före servering. Ett långkok som blir snabbmat!
Barbeque beef brisket (pulled beef på bringspets)
Ingredienser
14−16 portioner
2 kg bringspets
Rub:
1 msk spiskummin, malen
1 msk farinsocker
1 msk salt
½ tsk cayennepeppar
½ tsk svartpeppar, malen
Barbeque-sås:
4 dl tomatketchup
1 dl farinsocker
1 dl vatten
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl äppelcidervinäger
3 msk worcestershire sauce
2 msk chipotlepasta
2 krm svartpeppar, malen
Du behöver också:
ugnssäker gryta med lock
Till servering:
bröd (ljust surdegsbröd eller hamburgerbröd)
salladsblad
tomatskivor
mosad avokado
Gör så här
Värm ugnen till 110˚. Dela bringspetsen på mitten. Blanda samman ingredienserna till rubben, och klappa in den i köttet.
Blanda samman ingredienserna till barbequesåsen i en gryta med lock.
Lägg ner köttet i grytan, ställ den på ugnsgallret mitt i ugnen och tillaga under lock i ca 5 timmar. Köttet är klart när det är så mjukt att det kan delas med en gaffel.
Lyft över köttet till en skärbräda, skär köttet i bitar tvärs över muskelfibrerna och skär bort eventuellt fett. Dela sedan upp det i mindre bitar med hjälp av en gaffel.
Använd en soppslev och ös över en del av den varma barbequesåsen till en skål. Vänd runt köttbitarna i såsen.
Servera köttet i bröd med grönsaker som tillbehör.