Tomahawk

Tomahawk är namnet på en utstyckad skiva entrecôte med ett extra långt ben. Denna styckningsdetalj är mör och har mycket insprängt fett.

Tomahawk är namnet på en utstyckad skiva entrecôte med ett extra långt ben. Denna styckningsdetalj påminner om den stridsyxa som Amerikas ursprungsbefolkning använde förr i tiden och tack vare detta har den fått sitt lite ovanliga namn.

Tillagning

På samma sätt som en benfri entrecôte är denna styckningsdetalj mör och har mycket insprängt fett. Detta gör att köttet får mer smak vid tillagning. Tomahawken lämpar sig mycket bra till både grillning och att steka i stekpanna. För bästa resultat, se till att köttet är rumstempererat och att stekytan är avtorkad. En kall köttbit gör att stekpannan svalnar och köttytan får inte den brynta, smakrika ytan som kallas maillardreaktion. Salta och peppra köttet cirka 15 minuter innan tillagning så att det hinner absorbera kryddorna.

Stek tomahawken i riktigt het panna tillsammans med en neutral olja tills köttbiten fått fin färg. Tillsätt därefter gärna en klick smör, en krossad vitlöksklyfta samt en kvist timjan för god smak. Ös köttbiten med det varma smöret tills köttet har en jämn och vacker stekyta på båda sidor.

Grilla gör man på indirekt värme till önskad innertemperatur. Vill du att ditt kött ska vara rare/blodigt tar du köttet från värmen vid en innertemperatur 52–55 grader. För medium med rosa kärna, vid 58–60 grader och för en genomstekt köttbit vid 63–65 grader. Vad ska man laga? Kolla gärna in receptet Grillad tomahawk med grillad salsa arbol, pimentos del padron och elotes.

I Butik

I butik hittar man tomahawk i hel bit eller som skiva med ben. Välj gärna en köttbit med mycket insprängt fett då det är en fantastiskt smakbärare. Välj också kött från Sverige. Den snygga tomahawken är tyvärr en lite ovanligare styckningsdetalj vilket gör att den inte alltid går att hitta i alla vanliga livsmedelsbutiker, störst chans har du att hitta en i butiker med manuell köttdisk och specialbutiker. Hittar du inte tomhawk kan du byta mot vanlig entrecôte, men tänk på att tillagningstiden är kortare utan ben.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat