Skomakarbit

Skomakarbit är den bakre delen av ryggbiffen. Skomakarbiten är inte lika tjock som den främre delen av biffraden, men den har samma fina konsistens och smak.

Tillagning

Genom skomakarbiten löper en sena som man behöver skära bort för att det färdigstekta köttet ska bli mjukare. Börja med att skära bort köttet som finns på senans ovansida och därefter själva senan.

Skomakarbiten är lika mör och välsmakande som ryggbiffen och man kan skära den i skivor och steka eller grilla på samma sätt som ryggbiff men skivorna blir mindre när senan är borttagen. Därför kan man istället skära skomakarbiten i strimlor till en fin biff stroganoff eller i kuber som man trär upp på grillspett eller doppar i en fondue-gryta. Det möra köttet är mindre lämpligt för grytor och långkok.

I butiken

Skomakarbit kan man fråga efter i butiker med manuell köttdisk. Portionsvikt/inköpsmängd: 100–125 g i en köttgryta. 150 gram om skivor av skomakarbit serveras som ryggbiff.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat