Fjäderbladsbog och Luffarbiff

Fjäderbladsbog är en avlång och smal detalj på djurets skulderblad. På engelska heter detaljen top blade och kallas ibland även luffarbiff eller luffarstek på svenska.

Tillagning

Köttet är smakrikt, i Sverige används detaljen oftast till färs, men i många andra länder är den lika eftertraktad som filé. Fjäderbladsbogens kött är fetare, har en kraftig struktur och en rik smak. Den kan tillagas hel eller delad. Det finns en sena i mitten som går längs med hela detaljen som man kan skära bort om man vill.

Fjäderbladsbog kan bräseras hel, eller så kan man dela biten längs med senan. Då får man två avlånga bitar, 3–4 centimeter tjocka som kan grillas eller pannstekas och serveras med en god sås eller ett kryddsmör.

Ibland finns det skivad fjäderbladsbog att köpa i butikerna. Låt i så fall senan sitta kvar, grilla eller stek skivorna och skär bort den sedan på tallriken.

I butiken

Fjäderbladsbogen säljs även under namnet luffarbiff eller luffarstek. Den amerikanska benämningen är Flat Iron Steak och då är den styckad på längden. I amerikansk styckning benämns den även som Top Blade, men då är den skivad.

Så här styckar du fjäderbladsbog

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat