Grisnjure

Njure från gris är en delikatess som med fördel kan smaksättas med cognac eller madeira. Här får du veta hur man tillagar grisnjure.

Tillagning

Njuren är utmärkt i grytor eller som stekt, serverad i en sky eller sås som smaksätts med cognac eller madeira. Före tillagningen kan man blötlägga njuren i vatten eller mjölk för mildare smak. Dela njuren på längden, ta bort senan i mitten och den vita hinnan som kan sitta kvar på utsidan. Stek njuren på hög värme i en stekpanna. Om värmen är för svag så avger den vätska och blir kokt istället för stekt.

Förr använde man njure i hackemat eller pölsa. Efter franska recept lagas njure som sauté eller flamberad i konjak. I svenska recept har citron och persilja varit en vanlig kombination till både svinnjure och kalvnjure i gräddiga stuvningar. Den kan även tillagas som långkokt gryta eller i stuvningar.

I butiken

Grisnjure finns i välsorterade köttbutiker och livsmedelsbutiker med manuell köttdisk. Beräkna 150 gram per portion.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat