Vin möter mat möter lantbruk

Nyligen fick jag förmånen att delta vid ett av årets bästa event: Vin möter mat. Ett event som ordnades för tredje gången på Restaurang Syster O Bror i Stockholm. Grundtanken med eventet är att skapa ett nätverk mellan mat- och vinmänniskor, ett sätt att göra en brygga mellan två grupper som gärna håller sig på sin egen kant. Jag själv får väl anses vara en matmänniska i det här fallet, även om jag gillar vin.

Även om händerna i skrivande stund knappt har återhämtat sig efter skalningen blev det makalöst gott.

Ett litet mingel med gratisvin tänker ni? Nej nej, här lagades det mat för hela slanten (även om vinet var gratis). Alla deltagare delades upp i lag, alla lag med en kock och en sommelier. Helt förutsättningslöst med ett stort grönsaksbord och en given råvara skulle matglädje skapas. Mitt lag blev ansvariga för kungskrabba. 

Även om händerna i skrivande stund knappt har återhämtat sig efter skalningen blev det makalöst gott. Temat för dagen var Sydafrika och grillning. Sydafrikanska viner gjorde sig utmärkt då eventet ägde rum på Sydafrikas nationaldag och dessutom under landets 20:e år av demokrati.

Bryggan mellan mat och vin är given, men för mig blev det också en brygga till ursprunget: lantbruket.

Maten och vinet var suveränt och kunde ha intagits på vilken toppkrog som helst. Det mest suveräna med kvällen var ändå möjligheten att få träffa alla mat- och vinnördar. Bryggan mellan mat och vin är given, men för mig blev det också en brygga till ursprunget: lantbruket. Kopplingen mellan lantbruk, mat och dryck är viktigare än någonsin för att skapa en medvetenhet kring matens värde. 

För att jag som ekologisk lammuppfödare ska kunna kommunicera mervärdena av mina råvaror, krävs en koppling till de som tillagar dem. Kopplingen måste också finnas för att jag ska veta vad som efterfrågas av kockar och restauranggäster.

För att jag som ekologisk lammuppfödare ska kunna kommunicera mervärdena av mina råvaror, krävs en koppling till de som tillagar dem.

I mitt engagemang som Matlandetambassadör är den här typen av nätverkande A och O. Allt handlar om att minska avståndet mellan lantbruket och resten av samhället. I det arbetet är mat- och vinkännare en essentiell länk.

Stort tack till arrangörerna Karoline Nordefors (skribent & kökschef) och Fredrik Schelin (skribent & delägare Syster O Bror).

Relaterade artiklar

Scroll to Top