Har du testat att laga mat utomhus på stekhäll? Vet du vad en Muurikka är eller äger du kanske redan en? Oavsett om du är i startgroparna eller redan frälst så kommer här tips, inspiration och recept för att laga mat utomhus på stekhäll.
Vad är en stekhäll?
Att laga mat på stekhäll har blivit en trend på uppgång de senaste åren. Allt fler tycker att hällen är ett roligt alternativ till grillen och den dyker upp i fler och fler utekök. Men vad är egentligen en stekhäll och hur använder man den? En stekhäll är som en stor skålad stekpanna antingen i varmvalsat stål eller gjutjärn som du lagar mat på över en öppen eld eller över en gasolbrännare.
Den första stekhällen var Muurikkan som uppfanns i Finland på 70-talet. För många är Muurikka synonymt med stekhäll men det är egentligen det största varumärket som gör stekhällar. Under 90-talet blev den allt vanligare i Norrland där den marknadsfördes som en del i det norrländska friluftslivet med tältkåtor och skoteråkning.
Sverige har nu precis fått sin första kokbok med recept enbart för stekhällen och den heter rätt och slätt Kokbok för stekhäll. Författarna bakom är Sara Hallonsten och Oskar Ekman. Svenskt Kött har fått ta del av sex utvalda recept med svenskt kött från kokboken som du kan hitta här på vår receptsida. Vi fick också chans till ett samtal med författarna för att få smarta tips hur man ska göra för att laga mat på stekhäll.
Saras och Oskars tips för att lyckas med matlagning på stekhäll
- Börja enkelt. Laga något du känner till hemma och ge dig inte omedelbart ut på en tredagars hajk med hällen som enda matlagningsdon.
- Bli inte avskräckt av att du måste bränna in den, det är väldigt enkelt. Smörj in den med en neutral olja, sätt den över elden eller gasolbrännaren en kvart. Därefter torkar du den ren och sen är den redo för matlagning.
- Med en gasolbrännare blir matlagning på stekhäll ännu enklare – man behöver alltså inte använda den över öppen eld. När vi pratar om utematlagning så är det till 90% i trädgården eller på terassen, och vid enstaka tillfällen tar vi med den på utflykten i naturen.
Hur fick ni upp ögonen för stekhällen?
Det såg ut att vara ett så roligt sätt att laga mat på. Jag hade sett Per Morberg i hans matlagningsprogram där han på ett väldigt impulsivt och spontant sätt lagade rätter på en stekhäll, säger Oskar. Då gick jag och köpte en häll och sen var jag fast.
Hur skulle du säga att utbudet var då med recept och inspiration?
Då fanns det väldigt lite skrivet om matlagning på stekhäll, det var därför jag startade hemsidan Stekman.se. För att få utlopp för skrivarlust – och som en rolig grej bara. Sen var det många som hittade till sidan och den blev väldigt uppskattad, helt enkelt för att det inte fanns så mycket någon annanstans.
Jag hade aldrig hört talas om matlagning på stekhäll innan jag träffade Oskar, berättar Sara. Och när han presenterade Stekman så tog det ett tag innan jag fattade att det inte bara var på skämt – en dålig ordvits på hans efternamn. Men så började vi laga mat tillsammans på hällen, och någon gång på vägen föddes idén om att göra en kokbok. Hur svårt kunde det vara att göra en sån? Vi gillar båda två att laga mat och att skriva, och jag hade redan skapat flera böcker på mitt andra förlag.
Vad är skillnaden mot att grilla?
Man märker snabbt hur mycket smidigare – och roligare det blir att göra allt direkt på hällen utomhus tillsammans, i stället för att någon får stå och förbereda inomhus med grytor på spisen och en annan går ut och grillar, säger Sara. På grillen är det olika foliepaket här och grillspett där och massa olika grejer som ska bli färdiga samtidigt. På hällen kan man integrera matlagningen på ett annat sätt och samtidigt varmhålla. Det blir mer som en rätt, skulle jag säga.
Oskar lägger till: När man grillar är det oftast en ganska lång transportsträcka, grillen ska tändas, kolen ska bli perfekt och du ska tajma tillbehören. Stekhällen är mycket mer förlåtande och mycket lättare att tajma, precis som Sara säger så blir det mer en rätt. Du kan ju till exempel förkoka potatis direkt på hällen, ge det en fin stekyta och sen dra det åt sidan. Medan du steker kött och gör sås blir potatisen färdig på indirekt värme.
Vi kanske skulle be att folk utmanar oss – vad går inte att göra på hällen? säger Sara och småler.
Oskar fortsätter: Vi svenskar tror att vi älskar att grilla, men det gör vi nog egentligen inte. Det vi gillar är att flytta ut vår matlagning. Då är grillen det vi känner till. Och så drömmer vi om att det ska vara enkelt och naturligt, men ofta blir det helt onaturligt. Det slutar med att man står på en krigsskådeplats med sot och förkolnade grejer, nåt blir kallt, nåt blir rått, nåt blir överkokt och alla blir arga och besvikna. Och så står männen och tror att de har fixat maten, när det egentligen är kvinnorna som har gjort allt förarbete – och får göra allt efterarbete.
Skulle du alltså säga att stekhällen är mer jämställd än grillen?
Ja, framför allt märker vi att väldigt många som är engagerade i vår facebookgrupp är kvinnor, jag skulle säga att det är 50/50. Medan det i de forum som jag är med i när det gäller kött och grillning är 90% män. Med stekhällen blir det mindre materialsport och mer social matlagning, säger Oskar.
Hur skapar ni era recept?
Vi tänker att man ska kunna göra rätterna på hällen uteslutande. Att man inte ska behöva ha något i ugnen eller koka något på spisen samtidigt. Man ska kunna flytta ut matlagningen helt, säger Oskar.
Hur tänker ni när ni väljer ut råvaror till era recept?
Vi försöker laga mycket i säsong. Som förra sommaren när vi reste runt med stekhällen i bagageutrymmet, då letade vi upp ekogårdar för att köpa lokalt kött, fisk och grönsaker. Att se en råvara och tänka ”Vad kan man göra för gott med den här?” berättar Sara. Vi hittade en gård som sålde oxfilé av fjällko och då blev det både ginflamberad tartar och oxfilépasta av den.
När det gäller kött kan man göra ganska mycket mat av ganska lite. Som med oxfilépastan – det behövs inte särskilt mycket kött för att få en god smak. Inget ont om att äta en stor bit oxfilé själv, det är det godaste som finns, men man kan också få den att räcka till fyra personer, säger Oskar.
Vilken är den absoluta favoriträtten att laga på hällen?
Är det inte Biff Rydberg då? säger Oskar och tittar på Sara. Jo, den blir alltid bra, instämmer hon. Oskar fortsätter: Den är också ultimat i att du gör allting på hällen. Börja med att råsteka potatisen och flytta ut den på kanterna, sen karamelliserar du löken långsamt så den blir gyllene och mjuknar helt, sist bryner du köttet så det nätt och jämnt är klart. Och på det har du äggula och senapsgrädde.
En enkel och vacker crowd-pleaser, avslutar Sara.
Förutom att skriva kokbok så är Sara bland annat förläggare på det egna förlaget Systerkonspirationen, och Oskar driver hemsidan Stekman.se, är frilansjournalist och redaktör. Det är också Oskar som ligger bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka med 40 000 medlemmar.
Fler recept för stekhällen hittar du på Stekman.se eller i nyutkomna Kokbok för stekhäll (Stekman förlag).