Vårtecken hos oss på Torp

Den södra lönnen blommor, den gula maskrosen lyser, sädesärlan går och vickar på sitt karaktäristiska sätt ute på gårdsplanen. Nu är det vår.

Vi ska nu få ut djuren i de olika hagarna så fort vi bara hinner. Det kräver en gedigen stängselrunda. Då åker vi runt med en fyrhjuling, har med nya stolp om de behöver bytas, kollar att elstängseltrådarna är hela efter vintern. 

Förstörarna av staket är i nämnd ordning: is, tjäle, snö, hoppande rådjur och älg, vildsvin som bökar och en och annan badjävel.

Förstörarna av staket är i nämnd ordning: is, tjäle, snö, hoppande rådjur och älg, vildsvin som bökar och en och annan badjävel. Utsläppet hos oss sker i ganska odramatiska former, djuren går ju ut och in hela vintern så det blir inte så mycket skuttande. Mer än tjuren som blir så nöjd och få komma till sina damer, att han börjar med lite extra brölande, skönsång och meddelar hela omvärlden vilken stor best han är.

…så beräknas årets besökare bli över fjolårets imponerande siffra på 200.000.

Läste om Arla´s mjölkbönder som anordnar 46 stycken kobetessläpp i år och med alla andra företag, så beräknas årets besökare bli över fjolårets imponerande siffra på 200.000.

Det är folk som fyller bilden med folk och barnvagnar och kör ut på landsbygden. Alla kommer för att få se kor skutta och hoppa, klappa kalvar och lära sig mer om var mjölken kommer ifrån, dricka mjölk och äta bulle. Fantastiskt! Det är viktigt med öppna gårdar. Vi har öppen grisgård den 18 maj och öppen gård med våra Hereforddjur på Torp den 14 juni. Då erbjuder vi istället Ko-safari. Gästerna sitter i en vagn och kör igenom hagen, kor och kalvar kommer nyfiket fram. Superuppskattat.

Vi har öppen grisgård den 18 maj och öppen gård med våra Hereforddjur på Torp den 14 juni.

Våra söner fyller år mitt i vårbruket och det ska nu firas med helstekt gris. Den saltar vi i fyra dagar och lättröker innan. Sedan spänner vi upp hela grisen på en ställning och lägger grillkol på backen och eldar på. Viktigt med att grilla mest under bog och bakdel, skydda mittpartiet med folie och sedan 4 timmar senare ha en mycket god måltid. En helstekt gris skapar bästa stämningen för både brännboll och andra lekar som kan passa alla generationer på gräsmattan.

En helstekt gris skapar bästa stämningen för både brännboll och andra lekar.

Lennart och jag har haft en mängd ungdomar omkring oss genom åren, det tarvar en egen liten beskrivning nu på våren när vi är igång och anställer sommarens personal.

Hemma på gården har vi haft utbytesstudenter från Australien, USA, Canada, Finland, svenska lantbrukselever, lärlingar, även ett flertal specialplaceringar från fosterhem.

Vi har sett traktorer gå rakt igenom fårstaket, en som svimmade när handen mötte en nystyckad grisfot istället för en falukorv, en som låg liggande i ryggskott och löneförhandlade, en som ridit sen barnsben tänkte vi servera rökt hästkött till, yrkesmilitärens dotter som vi var tvungen och placera längst ut på en traktor i timtal långt bort från småbarn. 

Men vi har fortsatt med ungdomar, vi tycker om det. Det ger en extra energi att se dem utvecklas.

Alla ungdomarna älskar djur. Det funkar jättebra, men deras förhållande till maskiner är olika, vi har sett allt från full gas, ej se sig omkring till tänka före och försiktighet. En traktor idag kostar lätt 750.000 kr, ett avbrutet kraftuttag (koppling mellan roterande maskiner och traktor ) kostar 6000 kr, ingen försäkring i världen tar detta.

Men vi har fortsatt med ungdomar, vi tycker om det. Det ger en extra energi att se dem utvecklas. Lennart är hur tålmodig som helst, gammal och erfaren.

Utbildad personal i Norsholm som styckare och kock finns, de jobbar året runt, men kompletteras med ungdomar varje sommar. Kravlistan är kort men viktig för en sommarvikarierna: Att de har ett positivt sätt och är pigga och glada. Sen tillkommer lite detaljer det vill säga, att de använder vår klädkod och följer schemat. 

En avgörande slutsats för oss är, att de minns vilken viktig syssla lantbruk och djurskötsel är, med jordens bästa för ögonen och hur vi producerar ett bra kött med all vår kärlek.

Tyvärr har många ungdomar stora krav från släkt och vänner att de inte kan jobba vissa datum, för de ska följa med till olika arrangemang. Hjälp dem och säg att de första jobben är så viktiga att det går absolut först, då finns det många som vill fortsätta anställa dom.

Något av vad det blivit av ungdomar som vi haft genom åren: revisor, doktorstuderande i medicin, byggingenjör, charkmästare, kock, it-tekniker, reseledare, mäklare, IKEA-anställd med mera. 

En avgörande slutsats för oss är, att de minns vilken viktig syssla lantbruk och djurskötsel är, med jordens bästa för ögonen och hur vi producerar ett bra kött med all vår kärlek.

Relaterade artiklar

Scroll to Top