Restaurangernas ansvar

Jag hade en intressant diskussion för några
dagar sedan med en chaufför som kör budbil och levererar kött till olika
restauranger. Jag är inte ute efter att hänga ut krögare eller köksmästare i
och med detta.

Men vi diskuterade en del om hur man gärna
pratar nuförtiden om var djuren kommer ifrån, var osten är ystad eller var
ölet är bryggt.

Men vi diskuterade en del om hur man gärna
pratar nuförtiden om var djuren kommer ifrån, var osten är ystad eller var
ölet är bryggt. Det roliga med det hela var att han levererar en hel del kött
varje vecka och är också en intresserad gäst. En gäst som gärna besöker de
restaurangerna han levererar till. I flera fall har han sett fina gårdsnamn på
menyn men vetat med sig att han levererat holländsk kalv eller amerikansk biff.

Det som tynger mig är vad man som krögare/köksmästare tänker med när man
försöker med dessa fulknep.

Självklart är det undantagsfall vi pratar om
här. Det som tynger mig är vad man som krögare/köksmästare tänker på när man
försöker med dessa fulknep. Svenska bönder går på knäna. Dom sliter hårt varje
dag året runt för att få sin verksamhet att gå ihop. Dom lyssnar på branschen
och levererar bättre och bättre kvalitet, investerar i nya dyra maskiner och
sköter sig prickfritt. Men dom får inte tillräckligt betalt för sitt fina kött
utan tvingas sälja till underpris för att i alla fall få in några kronor.

Våra bönder tvingas slakta sina djur, stänga sina gårdar
och i många fall in i arbetslöshet. Ni krögare som tänker att det inte spelar
så stor roll, tänk i ett litet mer långsiktigt perspektiv än att er nästa
Thailandsresa ska betalas.

Vi i restaurangbranchen måste agera. Skriver vi
på vår fina meny att det är svenskt kött vi serverar får vi banne mig se till
att det är kött från Sverige och inte importkött. Att lura våra gäster att tro
att det är svenskt kött som serveras på deras tallrik när det i själva verket
är en amerikansk biff är helt enkelt inte OK. Jag kan förstå att
man tänker att det inte spelar någon roll. Kött som kött, men det drabbar ju
faktiskt vårt land. Våra bönder tvingas slakta sina djur, stänga sina gårdar
och i många fall in i arbetslöshet. Ni krögare som tänker att det inte spelar
så stor roll, tänk i ett litet mer långsiktigt perspektiv än att er nästa
Thailandsresa ska betalas. Vi har ett ansvar och det är dags att stå upp för
våra bönder.

Våga för en dialog med din bonde/kötthandlare. Berättar vi inte vad vi vill
servera på våra tallrikar är det inte lätt att veta vad dom ska producera.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: våga föra en dialog med din bonde/kötthandlare. Berättar vi inte vad vi vill
servera på våra tallrikar är det inte lätt att veta vad dom ska producera.

Scroll to Top