Varför skall vi plocka fram nya styckdetaljer och produkter?

De flesta svenskar känner till oxfilé, entrecote, biff, kanske även högrev och rostas. Det är exempel på några av de detaljer som finns på en kossa. Men det finns så många fler, som enligt min mening inte har fått den uppmärksamhet de förtjänar i Sverige.

Luffarbiff är bara ett exempel på detaljer som i Sverige mals ner till köttfärs, i stället för att säljas som hel bit till konsumenten.

Ett exempel är luffarbiff (det finns många olika benämningar på detaljerna, till exempel kallar Svenskt kött luffarbiffen för fjäderbladsbog), en detalj som sitter bak på skulderbladet på kossan och som är nästan lika mör som oxfilén och smakar fantastiskt gott, men som har ett helt annat pris. Luffarbiff är bara ett exempel på detaljer som i Sverige mals ner till köttfärs, i stället för att säljas som hel bit till konsumenten.

En väldigt stor del av de delar som idag räknas som köttfärskött är fantastiska styckningsdetaljer till exempel luffarbiff, bringspets, bogrulle, trekantsbit med mera. För ett köttrasdjur är det 28-32% som blir köttfärs. Inget ont om köttfärs, men om vi i stället kunde plocka ut en del av ”de okända” detaljerna och sälja för sig så skulle det leda till två saker:

 • Fler detaljer till bättre priser för slut konsumenten och
 • Större lönsamhet i alla led, även för den svenska bonden vilket innebär att vi kan få behålla våra svenska bönder.
 • Om vi då börjar med slutkunden så är min erfarenhet att många svenskar är intresserade av mat och vill äta bra och god mat. Med dagens moderna kök, teknik och ofantligt många kokböcker och matbloggar finns det alla möjligheter att laga till en god middag på ex. bringspets, bogrulle eller oxkind. Detta skulle innebära att vi som konsumenter kunde köpa fler detaljer från glada kossor till lägre priser.

  Ju mer kött vi importerar ju hårdare blir konkurrensen för de svenska bönderna, tänk på det!

  För den svenska bonden innebär det att om vi som konsumenter kan debattera och komma med önskemål till slakterierna att förädla dessa detaljer får vi som kunder möjlighet till fler detaljer av svenskt kvalitetskött och bönderna kan få ut mer för sina fina djur och kan fortsätta med sitt fantastiska arbete med den fina djurhållning som svenska bönder är världskända för! Ju mer kött vi importerar ju hårdare blir konkurrensen för de svenska bönderna, tänk på det!

   

  Rulla till toppen