Ur kris och kaos kommer utveckling

Ur kris och kaos kommer utveckling

Ur kris och kaos kommer utveckling

Det är som att allt är uppvridet på högsta volym just nu, högt och intensivt där ingen kommer undan. Rekordhöga temperaturer i Europa och högsommarvärme i Sverige från mitten av juni. Ryssland hotar med ett tredje världskrig, ekonomin är i gungning och USA backar mot medeltiden. Det är ingen munter tid precis. Man skulle kunna tänka sig att här någonstans ger man upp, kastar in handduken och lägger sig på en komposthög och dör. Men tack och lov så funkar ju inte livet så. Så lika brutalt som uppvaknandet är kring vår sårbarhet, lika kraftfull är insikten om människors förmåga att möta, driva och förändra. På alla nivåer, i alla delar av landet, fullkomligt kokar det av initiativ, nya affärer, expanderingar och nya kreativa lösningar på gamla och nya problem.

Äntligen kan vi lägga låtsaskonflikter åt sidan

Ur kris och kaos kommer utveckling, säger man‚ och det verkar vara precis det läge vi står i just nu. Kaos och utveckling. Samtidigt. För den svenska matproduktionen och det svenska köttet har vi fått en helt annan spelplan att förhålla oss till. Visst, det finns ett gäng som ännu lyckas med bedriften att agera världsfrånvänt och ihärdigt hävdar att om alla bara äter silkestofu så blir allt bra. Men de blir färre. Och från Svenskt Kötts sida kan vi nog inte säga annat än att äntligen ställs saker och ting på sin spets! Äntligen kan vi lägga låtsaskonflikter åt sidan och ägna åt oss det som är viktigt. På riktigt. Äntligen kan vi parkera kostpreferenserna och i stället prata matproduktion. Äntligen är fokus på vad vi kan producera i stället för vad vi vill konsumera.

86 procent är villiga att betala mer för den svenska maten för att behålla produktionen.

Svenskt Kött har genom Novus precis kollat upp svenskarnas attityder och vi kan återigen konstatera att stödet för svensk livsmedelsproduktion är enormt. Försörjningstrygghet, krisberedskap, sysselsättning och att bibehålla produktionen i vårt land är skälen till att välja svenskt. Hela 86 procent är villiga att betala mer för den svenska maten för att behålla produktionen. Även Ungdomsbarometern vittnar om att andelen unga som väljer bort kött minskar. Det viktiga är inte vad man äter utan att man ser till helheten där livsmedelsförsörjning och hållbarhet är starka skäl till att ha en stark svensk livsmedelsproduktion.

Våra nya projekt till hösten

På Svenskt Kött står vi också mitt i kaos och utveckling. Vi fortsätter ihärdigt att påminna om varför det är viktigt, hållbart och tryggt att fortsatt välja det svenska köttet. Vi jobbar ännu mer med försörjningsfrågan. Vi flyttar också fram positionerna för att stötta andra aktörer i vår bransch i arbetet med att få upp tempot och konsekvent agerande från ansvariga myndigheter, kommuner och regioner.

Hållbarhet och djuromsorg släpper vi inte taget om utan lanserar inom kort vår kampanj kring cirkulära system för att förklara ännu tydligare för konsumenter och opinionsbildare hur djurhållning och växtodling samspelar. Till hösten drar vi också i gång del två av vårt slaktprojekt för att fördjupa de etiska frågorna kring slakt, liv och död ytterligare.

Det är mer än tufft och mer än osäkert, och det kommer att bli väldigt djupa dalar och även väldigt höga toppar. En sak är dock säker: den svenska livsmedelsbranschen och den svenska livsmedelsproduktionen är allt annat än offer just nu.

Ta hand om era nära och kära i sommar.
Isabel Moretti, VD Svenskt Kött

Rulla till toppen