Tillväxtavdelningen – nu växer grisarna så det knakar

När kultingarna har blivit fem veckor så avvänjs de från suggan och flyttas över till tillväxtavdelningen. Nu har kultingarna blivit riktigt runda och fina och väger nästan 10 kg. Tillväxtavdelningen består av 12 boxar som rymmer 25 grisar i varje box. I en liten del av boxarna finns det spaltgolv som är golv med hål i där grisarna kan trampa ner avföringen. Det finns även ett tak i varje box som vi kan fälla ner när de är nyavvanda och behöver lite extra värme.

Det finns även ett tak i varje box som vi kan fälla ner när de är nyavvanda och behöver lite extra värme.

När vi flyttar in kultingarna till tillväxtavdelningen tar vi hänsyn till grisarnas storlek. Vi sorterar dem helt enkelt efter storlek för att få så jämnstora grisar som möjligt, eftersom då fungerar det som bäst i varje grupp. Om man skulle haft hälften stora och hälften små så skulle de stora dominera i boxen, såväl som vid utfodring. Genom att göra detta moment ökar vi tillväxten på grisarna.

Nu klarar sig grisarna helt utan modersmjölk och får istället ett tillväxtfoder.

Nu klarar sig grisarna helt utan modersmjölk och får istället ett tillväxtfoder. Om grisen äter två kg foder så växer den 1 kg. Detta gör att grisarna växer väldigt snabbt, speciellt den sista veckan innan förflyttning är tillväxten som störst. I tillväxtstallet har grisarna en genomsnittlig tillväxt på ett halvt kilo om dagen. Snacka om att de växer så det knakar!

I denna avdelning stannar grisarna tills de är 11 veckor gamla och då väger de hela 30-35 kg. Därefter så flyttar vi över dem till slaktsvinstallet, som jag ska berätta mer om i nästa inlägg.

Relaterade artiklar

Scroll to Top