Snart tävlar vi med svenskt lamm i världsklass

Det är inte alls långt kvar till VM för det svenska kocklandslaget. I det
varma köket tävlar vi med svenskt lamm från Välnäs Gård. Jag har lagat så
mycket lamm den senaste tiden att jag i princip kan göra det med förbundna ögon
under det 6 timmar långa passet som är vår tid för förberedelse till vår middag
för 110 personer.

Att laga mat på denna nivå, där allt granskas
in i minsta detalj är otroligt roligt. Dock kräver det ju också bra råvaror.

Men när det kommer till själva lammet är det
mycket som ska klaffa. Och domarna är stenhårda och kollar väldigt mycket på
konsistenser och valet av råvaror. Vi laborerar därför hela tiden med olika
styckningsdetaljer. Vilken detalj ger bäst färs och vilken detalj passar bäst
att göra sylta på.

Att laga mat på denna nivå, där allt granskas
in i minsta detalj är otroligt roligt. Dock kräver det ju också bra råvaror.
Det roliga med det här arbetet är att vi redan i april besökte gänget på Välnäs
och berättade vad vi eftersökte och vad vi ville ha levererat i november när VM
går av stapeln. Att vi nu börjar se effekterna av vårt samarbete och att vi får
ett kött i absoluta världsklass är otroligt roligt. Då blir man stolt som
svensk. 

Men som jag alltid har sagt så
är det upp till oss kockar att berätta vad vi vill ha för att kunna få det vi
vill servera på våra tallrikar.

I början av vårt arbete med att ta fram en rätt provade vi lamm från
ett tiotal leverantörer varav 6 var utländska. Att som svensk servera ett
utländskt lamm i VM var inget vi eftersträvade. Men som jag alltid har sagt så
är det upp till oss kockar att berätta vad vi vill ha för att kunna få det vi
vill servera på våra tallrikar.

Tyvärr får jag hålla mig till nästa inlägg
innan jag kan avslöja vad det är vi serverar i VM då det är hemligt en vecka till.
Men att stå och laga samma färs med detaljer från olika delar av djuret gör ju
att man får en bra kännedom om vilka detaljer som passar till vad. Det visar
också vilka möjligheter det finns med att köpa ett helt djur istället för att
satsa på ryggen eller innerfiléer.

Tyvärr får jag hålla mig till nästa inlägg
innan jag kan avslöja vad det är vi serverar i VM då det är hemligt en vecka till.

Men vi kan stolt berätta att vi serverar ett
svenskt lamm av absoluta världklass i VM som går i Luxemburg 21-27/11 2014. I
mitt nästa inlägg så ska jag berätta hur vi tänker och vad vi gjort med det
Svenska lammet från Välnäs.

Relaterade artiklar