​När jag blir gammal vill jag också njuta av god mat!

Maten inom äldreomsorgen ska ge näring och energi, men kan också vara ett verkligt glädjeämne och göra skillnad för trivsel, kognition, läkning och vårdbehov. Genom maten kan man skapa broar som väcker minnen, ger igenkänning och skapar trygghet. En som verkligen har gått in för att skapa mervärde för matgästerna är Karoline Nordefors.

Genom maten kan man skapa broar som väcker minnen, ger igenkänning och skapar trygghet.

Karoline Nordefors är kock på Stocksundsgårdens äldreboende i Danderyd utanför Stockholm. Under hashtaggen #detskavaragottattbligammal delar hon med sig av inspiration och bilder av maten hon lagar. Karoline är en sann inspirationskälla och det är väldigt roligt att hon här om dagen tog hem segern i White Guide, i klassen Årets Seniormåltid . 

På bilden ovan syns Karoline Nordefors, kock (till höger), och Lottie Landqvist, ekonomibiträde på Stocksundsgården när de tar emot pris för Årets Seniormåltid i tävlingen White Guide – av kocklegenden Leif Mannerström.

Juryns motivering: ”För att man med relativt små medel och stort hjärta lyckas skapa måltider som förbättrar, förgyller och antagligen förlänger livet för sina matgäster. För det är ni värda all respekt och tacksamhet!”

Som alltid spelar miljön där man äter och bemötandet från personalen stor roll för matupplevelsen och hur mycket näring man får i sig. Detta blir särskilt viktigt när man inte har möjlighet att välja, till exempel inom äldreomsorg, skola och förskola.

Aptiten väcks redan när man läser om maträtterna på Stocksundsgården…

Givetvis blir det trevligare för alla berörda om maten är god och smakfullt presenterad. Aptiten väcks redan när man läser om maträtterna på Stocksundsgården och jag är säker på att maten bidrar starkt till trivseln och förtroendet, både för personal, boende och anhöriga.

Här kommer några exempel från Karolines menyer, hämtade från instagramkontot Nordefors – visst blir man sugen?

  • Färsk krokfångad torskfilé med brynt smör, ansjovis, rödlök och ägg, räkor och dill.
  • Plommonspäckad fläskkarré från Nibble gård, med gräddsås, ingefära, grönsaker, pressgurka, potatis och gelé. Tjinuskisås med röda vinbär och vaniljglass. 
  • Broccolisoppa på färsk broccoli med ädelost och små trekantssmörgåsar med rökt kalkonmousse. 
  • Smördegsinbakad färsk ekologisk lax fylld med kräm på färskost, dill och citronzest, serverad med kokt potatis, örtsås och machésallad. Smulpaj på svarta vinbär serverad med råkräm. 
  • Rökt kalkon med mimosasallad och kokt potatis.

Många som läser detta kommer nog att tänka att det verkar väldigt dyrt och inte realistiskt med sån här lyx i den tighta budget man ofta har i omsorgsvärlden. Men många gånger kan man göra mycket med befintliga medel. Genom att respektera, förstå och vara lyhörd för matgästernas behov kommer man väldigt långt.

Och jag hoppas att man kan tänka lite större än kökets budget: när vårdbehovet minskar och patienterna är mindre oroliga, behovet av läkemedel minskar, patienterna klarar mer saker utan hjälp, personalen trivs och stannar kvar – då minskar kostnaderna på andra poster och resurser kan omfördelas, bland annat till förmån för bra råvaror.

Och att man är allmänt trevlig mot varandra och pratar gott om maten kostar ju ingenting alls!

Relaterade artiklar

Scroll to Top