Hur rimmar man kött?

Att rimma kött är från början en gammal konserveringsmetod som innebar att man saltade köttet för att det skulle hålla för längre förvaring. I dag rimmar vi gärna för den goda smakens skull. Det går utmärkt att rimma både griskött, nötkött och lammkött.

När du rimmar kött är 5 liter vatten, 800g salt och 100g socker bra proportioner. Du kan även krydda rimningslagen med hel svartpeppar, enbär eller timjan. Koka upp, ta av från värmen och låt det svalna. Rimningslagen ska vara helt klar och inte grumlig. Häll sedan rimningslagen över köttet så att det täcker och låt stå svalt. Tiden är lite olika beroende på hur stor din köttbit är. Exempelvis behöver en julskinka på 3–4 kg stå i en vecka. Här hittar du vårt recept på rimmad julskinka.

Det rimmade köttet passar bra att exempelvis koka tillsammans med lök, morot och vitpepparkorn.

Kuriosa: Ordet ”rimma” kommer från samma ord som rimfrost. Saltkristaller från lagen kan ibland lägga sig på köttets yta, vilket man i gamla tider tyckte att det påminde om rimfrost. Därav kom man att kalla saltning för rimning.

Senast uppdaterad 2024-02-19

Rulla till toppen