Köttfusket måste stävjas

Kött & Hälsa

I början av veckan uppdagades att två köttföretag misstänks för att ha blandat utländskt kött med svenskt och sedan sålt allt som svenskt. Skulle det handla om fusk, vilket utredningen får utvisa, är det upprörande att företagen har utnyttjat efterfrågan på svenskt kött för att lura konsumenter.

Det är något som drabbar förtroendet för hela livsmedelsbranschen.

Svenskt kött har aldrig haft ett större värde än nu, och de svenska mervärdena har slagit igenom. Konsumenterna har blivit medvetna om att med svenskt kött får man en låg antibiotikaförbrukning och god djurhållning, grisen får ha knorren kvar och korna får beta.

Detta är de beredda att betala mer för. Och mindre nogräknade företag är beredda att slå mynt av samma sak. Därför är det viktigt att myndigheterna reder ut vad som har hänt och att oseriösa aktörer tas bort från marknaden och straffas.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har sagt att han vill införa fängelsestraff i straffskalan för livsmedelsbrott och inte bara böter som det är i dag. Jag kan inte annat än att hålla med och välkomnar att fallet har överlämnats till åklagare för vidare utredning.

Samtidigt spelar jakten på billigt kött en roll i den här historien. Såväl butiker som offentliga upphandlare och konsumenter jagar de lägsta priserna.

Det är många aktörer som blir lidande i just det här fallet, inte minst KRAV och Gotland som matregion. Dessutom drabbar det alla svenska bönder som sliter för att ta hand om sina djur och få sina företag att gå ihop, och även alla seriösa kött- och charkföretag som behövs för få ut det som bönderna levererar på marknaden.

 Om en produkt är avsevärt billigare än motsvarande produkter på marknaden bör man som inköpare, upphandlare och konsument ta sig en funderare på om allt verkligen står rätt till.

Samtidigt spelar jakten på billigt kött en roll i den här historien. Såväl butiker som offentliga upphandlare och konsumenter jagar de lägsta priserna. Om en produkt är avsevärt billigare än motsvarande produkter på marknaden bör man som inköpare, upphandlare och konsument ta sig en funderare på om allt verkligen står rätt till.

Det finns inget billigt kött med hög kvalitet. Att producera bra KRAV-märkt kött i Sverige kostar och då blir priset därefter. Samtidigt som man naturligtvis ska kunna lita på det som står på förpackningen. Därför är det avgörande att vi har en livsmedelskontroll som fungerar och följer upp allt potentiellt fiffel.

Det finns inget billigt kött med hög kvalitet. Att producera bra KRAV-märkt kött i Sverige kostar och då blir priset därefter.

Den svenska livsmedelskontrollen har förbättrats och Livsmedelsverkets och kommunernas arbete mot fusk och bedrägerier har börjat ge resultat. Men det kan självklart bli bättre.

Ju bättre myndigheterna blir på att följa upp och leta fusk, desto mindre lockande kommer det att vara att fuska.

Risken att åka fast ska vara större och straffen måste ha en avskräckande inverkan. Ju bättre myndigheterna blir på att följa upp och leta fusk, desto mindre lockande kommer det att vara att fuska.

Det vinner både konsumenter och ärliga livsmedelsföretag på.

Rulla till toppen