Kött som trend

Trender kommer och trender gÃ¥r. Aldrig nÃ¥gonsin har det varit sÃ¥ inne att äta kött som nu. Tänk kött, tänk Meatfree monday, tänk mode, tänk ursprung, tänk hälsa, tänk öppen eld och tänk mathantverk. Lotta Ahlvar, vd för Svenska moderÃ¥det pratar om kött som inspirationskälla i modevärlden. Ja, där har vi de ”nya” moderna argumenten som gjort oss nyfikna pÃ¥ kött som rÃ¥vara. De öppna landskapen och den svenska djurhÃ¥llningen ligger till grund för att med gott samvete kunna prata om kött som en modern rÃ¥vara. Men sällan fäller de förnuftigaste argumenten avgörandet vid köttdisken.

För en sÃ¥där 12-13 Ã¥r sedan deltog jag pÃ¥ en populär festival. Jag stod pÃ¥ en scen och filéade färsk lax mitt i Stockholm och pratade om fiskens alla fördelar. Bredvid scenen fanns en liten monter. Där stod en försiktig bagare i en mjölig bagarmössa och bjöd pÃ¥ smakprover. Brödet var bakat pÃ¥ ekologiskt mjöl frÃ¥n den egna kvarnen i Järna. Jag minns att jag undrade vem som ville lägga sÃ¥ mycket pengar pÃ¥… bröd? Lite vatten, mjöl och jäst?

Ett drygt decennium senare startar jag min helg med att ta mig till någon av stadens alla fantastiska bagerier för att köpa mig den allra bästa Levain, bakat på det allra finaste ekologiska mjölet med surdegar satta av de allra skickligaste mathantverkarna. Brödet är idag symbol för medveten konsumtion. Vi bedömer restauranger, hotellfrukostar och butiker med mera utifrån kvaliteten på brödet.

Köttet gör nu en liknande resa. En högrev är inte längre en högrev. Det är långkok, klassiska smaker och minnen. En grillfest är inte längre marinerad flintastek. Det är flankstek, fjäderbladsbog, rubbing och ändlösa samtal om var delarna sitter.

SÃ¥ passa pÃ¥ att vara lite ”trendig” i vÃ¥r. Var nyfiken och frÃ¥ga var köttet kommer ifrÃ¥n, hur det smakar, hur mört det är och hur det bäst ska tillagas.

För min del avslutas veckan med en tur till Slakhusområdet i Stockholm för att köpa mig en fin svensk hängmörad biff med kappa. De öppna landskapen får jag på köpet. Så trendig är jag!

Rulla till toppen