Kött som trend

Trender kommer och trender går. Aldrig någonsin har det varit så inne att äta kött som nu. Tänk kött, tänk Meatfree monday, tänk mode, tänk ursprung, tänk hälsa, tänk öppen eld och tänk mathantverk. Lotta Ahlvar, vd för Svenska moderådet pratar om kött som inspirationskälla i modevärlden. Ja, där har vi de ”nya” moderna argumenten som gjort oss nyfikna på kött som råvara. De öppna landskapen och den svenska djurhållningen ligger till grund för att med gott samvete kunna prata om kött som en modern råvara. Men sällan fäller de förnuftigaste argumenten avgörandet vid köttdisken.

För en sådär 12-13 år sedan deltog jag på en populär festival. Jag stod på en scen och filéade färsk lax mitt i Stockholm och pratade om fiskens alla fördelar. Bredvid scenen fanns en liten monter. Där stod en försiktig bagare i en mjölig bagarmössa och bjöd på smakprover. Brödet var bakat på ekologiskt mjöl från den egna kvarnen i Järna. Jag minns att jag undrade vem som ville lägga så mycket pengar på… bröd? Lite vatten, mjöl och jäst?

Ett drygt decennium senare startar jag min helg med att ta mig till någon av stadens alla fantastiska bagerier för att köpa mig den allra bästa Levain, bakat på det allra finaste ekologiska mjölet med surdegar satta av de allra skickligaste mathantverkarna. Brödet är idag symbol för medveten konsumtion. Vi bedömer restauranger, hotellfrukostar och butiker med mera utifrån kvaliteten på brödet.

Köttet gör nu en liknande resa. En högrev är inte längre en högrev. Det är långkok, klassiska smaker och minnen. En grillfest är inte längre marinerad flintastek. Det är flankstek, fjäderbladsbog, rubbing och ändlösa samtal om var delarna sitter.

Så passa på att vara lite ”trendig” i vår. Var nyfiken och fråga var köttet kommer ifrån, hur det smakar, hur mört det är och hur det bäst ska tillagas.

För min del avslutas veckan med en tur till Slakhusområdet i Stockholm för att köpa mig en fin svensk hängmörad biff med kappa. De öppna landskapen får jag på köpet. Så trendig är jag!

Scroll to Top