Djur som mår bra – producerar bra

Kort presentation

Hej! Cissi här, jag brinner för grisproduktion och studerar just nu till Lantmästare på Alnarp. Under mina veckor här på bloggen kommer ni få läsa om mina tankar runt djuren, människorna och produktionen och varför jag älskar det så mycket som jag gör. Om det är något ni undrar över så ställ gärna frågor i kommentarerna eller till mail cissi.klasson@gmail.com.

-Cissi

Djur som mår bra – producerar bra

Många som lärt känna mig de senaste åren har svårt att tänka sig mig utan gris i samma mening men faktum är att jag var hela 21 år första gången jag klev in i ett svinhus och såg en gris. Visserligen är jag född på gård, en specialiserad spannmål- och fröodlingsgård, men inga djur mer än hästar. Jag tog studenten, naturvetenskaplig linje inriktning matematik, och efter lite perspektiv på livet förstod jag att det var i lantbruket jag hörde hemma. Företagandet, det ansvarstyngda och prestationskrävande men på samma gång fria, lockade mig enormt.

…Efter lite perspektiv på livet förstod jag att det var i lantbruket jag hörde hemma.

Målet blev lantmästarlinjen på Alnarp så därför sökte och läste jag en förberedande kurs med grunderna i växtodling, teknik, animalie, företagsekonomi och bokföring. I och med denna kurs så hamnade jag till slut på en grisgård och saken var biff, eller kotlett…

Karriären startade som djurskötare på 50% för att ganska snart gå över till 100% och 4 månader senare förmanstjänst med växande ansvar under de kommande åren. Jag är medveten om att denna resa både är unik men samtidigt inte. Den är unik på det viset att det inte finns många företagare som vågar satsa på någon så som min dåvarande chef gjorde på mig. Samtidigt är det inte ovanligt att ju äldre företagaren blir, ju större bli önskan för hen att ge över ansvar på nästa generation som är hungrig på att trimma resultaten.

För vilket företag som helst krävs det att alla kuggar går rätt i varandra

Mitt måtto har sedan start varit ”Djur som mår bra – producerar bra!” och jag är övertygad om att ni kommer förstå hur det hänger ihop. För att få lönsamhet krävs välmående djur, rätt skötsel och ekonomiska förutsättningar. För vilket företag som helst krävs det att alla kuggar går rätt i varandra och att alla delar så som ledarskap, drift, politik och konsumentmakt påverkar lönsamheten och därmed djurvälfärden. Fortsatt kommer jag att skriva dels om övergripande frågor som drift och regelverk men också om praktisk kunskap om hur skötsel och dagliga rutiner går till. Mitt mål är att ni som läsare ska lära er mer om grisen och verkligen förstå vikten av att välja rätt kött.

Knorr på er!

Cissi

P.S. Om längtan efter griskunskap blir för stor i väntan på nästa inlägg från mig så tipsar jag om dåvarande grisskötarens Thea Kristenssons blogginlägg sedan 2012. D.S.

Scroll to Top