Kock möter slaktare

En morgon i oktober styr jag och kollegan Elisabet norr ut för ett besök i vår verklighet, ett bra avbrott i kontors- och mötesvardagen. Vi ska till Lövsta kött, ett slakteri utanför Uppsala. Vi har bett att få komma med när kocken och krögaren Johan Jureskog kommer dit med hela sin personal.

Vi ska till Lövsta kött, ett slakteri utanför Uppsala. Vi har bett att få komma med när kocken och krögaren Johan Jureskog kommer dit med hela sin personal.

Det var i somras på ett besök på The cube med köttkocken som gästspelare som frågan kom från Johan själv om vi kunde hjälpa honom att ordna studiebesöket. Det hela mynnade ut i två busslaster med kockar och servispersonal från restaurangerna AG och Rolfs kök i Stockholm. Alla skulle med och lära sig mer om kött.

Väl på plats möts vi av Maria Lundesjö Ahnström. På just det här slakteriet kan man följa slakten genom fönster från övervåningen, så det gör vi. Just när vi är där slaktas nöt och lamm. Maria berättar och förklara vad det är vi ser och hon får många frågor från intresserade besökare under dagen.

Det är inte så vanligt att kockar är så djupt intresserade av råvara, att de skickar iväg hela sin personal till ett slakteri.

Det är inte så vanligt att kockar är så djupt intresserade av råvara, att de skickar iväg hela sin personal till ett slakteri. Det är uppfriskande och roligt att Johan Jureskog ser till att utbilda sin personal på det här sättet. Nu drömmer jag om förfrågningar från fler kockar!

Slakteriet levererar styckningsdetaljer till butiker och restauranger i Uppsala med omnejd och producerar även råvara till Andersson & Tillmans charkuteri.

Lövsta kött är ett nybyggt slakteri som varit i drift i ett år. Vice vd Maria Lundesjö Ahnström är agronomie doktor i köttvetenskap. Slakteriet levererar styckningsdetaljer till butiker och restauranger i Uppsala med omnejd och producerar även råvara till Andersson & Tillmans charkuteri. De har ett tätt samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och är en del av deras satsning på ett Forskningscentrum för lantbrukets djur

Johan Jureskog har denna vecka varit extra aktuell då han tillsammans med kompanjonen Klas Ljungquist utsågs till Årets Krögare på Restauranggalan.

 

 

Relaterade artiklar

Scroll to Top