Golonkan – En lite annorlunda december-tradition!

En annorlunda tradition

Jag och mina vänner har en lite annorlunda tradition i december. Då dukar vi nämligen långbord med pappersduk hemma hos min bästa kompis. Det är dags för Golonka – en lite obskyr men härlig tradition som bygger på den polska maträtten med samma namn. Det här började för ett par år sedan med en liten tapper grupp som sedan dess blivit riktigt omfattande. Fler och fler har slutit upp och nu är vi ett riktigt stort gäng som träffas. Vi äter golonka, dricker öl och skålar i snaps lyssnar på kletzermusik och njuter.

Vad är Golonka?

Men vad är då Golonka undrar kanske du? Jo, det är en oglamorös, rustik, polsk variant på fläsklägg som serveras med surkål och senapskräm. Vi i Golonkans vänner tycker så klart att det är vansinnigt gott och kan inte tänka oss första december utan denna tradition. Men ni som vill ha lite mer konventionell första advent kanske dricker glögg och äter pepparkakor istället.

Om du nu är lagd åt det lite mer traditionella hållet tycker jag ändå att du verkligen borde prova att baka min variant på Hirams pepparkakor som både är vansinnigt goda och galet lätta att göra. Servera dem gärna med en getost och min tomat- och saffransmarmelad, det är rackarns gott och sitter faktiskt som en smäck till både vanlig och vit glögg.

Tomatmarmelad med vanilj och saffran

6-8 dl

1,5 kg tomater
1 kg syltsocker
1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 frp saffran
saften från en citron

Skölj tomaterna och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsockret, en delad och skrapad vaniljstång och saffran. Låt småputtra i 20 minuter. Gör marmeladprovet om marmeladen är färdig pressar du ner citronsaften och häller upp i väl rengjorda burkar. Låt svalna och förvara sedan mörkt och svalt tills du vill äta den.

Hirams supersnabba pepparkakor

cirka 30 stycken
200g ekologiskt rörsocker
225g smör, rumsvarmt
1 msk sirap
1 ägg
2 tsk bikarbonat
3 tsk kardemumma
3 tsk kanel
400g vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader och vispa sedan smör, sirap och socker fluffigt och ljust. Blanda sedan ägg och bikarbonat i en separat skål, gör likadant med de torra varorna och blanda sedan ihop allt till en deg.

Sedan är det lätt som en plätt att rulla små kulor av degen som du lägger med mellanrum på en plåt med vaxat papper. Tryck till kulorna lite lätt så att de blir platta baka av dem i cirka 5 minuter tills de fått fin färg. 

Scroll to Top